Det råder en enorm kompetensbrist hos företagen trots att omkring 35 000 högutbildade från andra länder är arbetslösa, visar den senaste statistiken. 

ANNONS

Det handlar om runt 35 000 högutbildade personer från länder utanför Europa som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen enligt den senaste månadsstatistiken, en grupp som tillsammans utgör tio procent av alla arbetslösa, skriver Di.

Stor kompetensbrist bland företagen

Trots att det alltså finns så många högutbildade som inte har jobb i Sverige så råder det en stor kompetensbrist bland företagen. En ekvation som vd:n för Jobbsprånget Alexandra Ridderstad, Sveriges största praktikprogram för nyanlända akademiker, inte förstår.

”Jag är förvånad över att jag inte är nedringd av arbetsgivare. Det här är dessutom en målgrupp som är väldigt flyttbar. Varför inte inkludera dem i rekryteringsstrategin?”

Samtidigt vill hon inte kritisera bolagen för deras rekryteringsarbete – ”arbetsgivare vänder ju på alla stenar för att hitta kompetens”, men klargör att ”arbetslöshet är ett gigantiskt resursslöseri – som ”dödar kraften hos individer att inte ha ett jobb.”

Innovationsföretagens förbundsdirektör Anders Persson förklarar vidare att det ofta rör sig om en matchningsproblematik när rätt kompetens ska hittas och han lägger främst skulden på Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

”Finns det arbetslösa inom bristgrupper har någon misslyckats med sitt uppdrag.”

Till Jobbsprångets praktikprogram är ingenjörer och it-kompetens som systemvetare de vanligaste sökande där det finns ”personer med studentvisum som har en master från KTH och inte får jobb”, enligt Alexandra Ridderstad.

ANNONS
ANNONS

Dolda fördomar

Hon tror att det handlar om dolda fördomar.

”Vi tror att vi är så internationella, men det är med en viss hatt på och verkar inte inkludera arbetslösa akademiker från andra länder.”

Läs även: Svenskt näringsliv förutspår fortsatt inflation [Dagens PS]