Maken bor i studentlägenhet – och med det som huvudargument nobbar Migrationsverket en högkvalificerad forskare från att etablera sig i Sverige.

ANNONS

Tidningen Näringsliv berättar om statliga Migrationsverkets beslut, som innebär att högkvalificerade forskaren Linda Ok från Korea inte får uppehållstillstånd i Sverige.

Skälet är enligt myndigheten att hennes make Carl Waernberg, som läser till läkare i Stockholm, bor i en studentlägenhet.

Men han har också ett förstahandskontrakt på en Göteborgslägenhet som han hyr ut, och ytterligare en andrahandslägenhet på Lidingö utanför Stockholm.

Men Migrationsverket ruckar inte på sitt beslut för det.

Myndighetens beslut kring forskaren tog nästan två år

För tillfället doktorerar Linda Ok, som är utbildad i toxikologi vid Karolinska Institutet i Stockholm, i Kanada.

Det tog ett år och nio månader för Migrationsverket att fatta sitt ödesdigra beslut för det gifta paret trots att all dokumentation fanns på bordet redan från början.

ANNONS
ANNONS

Under den långa väntetiden har de högutbildade makarna svävat i stor ovisshet. Deras plan har hela tiden varit att bosätta sig i Sverige och bidra med sina högkvalitativa yrkeskunskaper.

Paret har nu överklagat Migrationsverket beslut.

Överväger att flytta till ett mer välkomnande land

”Vår tilltro till rättssäkerheten hos Migrationsverket har fått sig en knäck och nu ska vi gå och vänta än en gång. Det känns som att det aldrig tar slut och att det är myndigheterna som styr våra liv, karriärer och vårt familjeliv”, säger Carl Waernberg till TN.

Han säger också att om myndigheten inte ändrar attityd får han och Linda söka sig utomlands till ett land som välkomnar högutbildade personer.

Robert Andersson, förhandlingschef på Sulf, Sveriges universitetslärare och forskare, konstaterar att myndigheten gång på gång stoppar forskare från att komma in i Sverige på grund av byråkrati och långa handläggningsprocesser.

”Regelverket är krångligt och därtill oförutsägbart. Var i landet din ansökan behandlas kan påverka både handläggningstiden och resultatet”, säger Robert Andersson i artikeln.

Absurt, tycker KI-rektor om Migrationsverket

Tidningen berättar även att Olle Petter Ottesen, rektor på Karolinska Institutet, är rasande.

ANNONS
ANNONS

I en kommentar i tidningen Forskning och Framsteg, som TN refererar, konstaterar han:
”För varje fall av komplicerad hantering, processer som hamnar i långbänk och orimliga avslag så förstärks dessutom bilden av Sverige som icke-attraktivt för studenter, doktorander och forskare.”

Han kallar Migrationsverkets hantering av uppehållstillstånd för stelbent och absurd.

Myndigheten vägrar kommentera sitt beslut.

Läs även: Migrationsverket skrämmer bort forskare [Dagens PS]