Dagens PS

Coachen tipsar: Så boostar du din karriär som 50+

karriär
Låter du din ålder definiera dig och vad du kan? (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 17 juni 2022Publicerad: 17 juni 2022

Hur påverkar egentligen din ålder din karriär och hur mycket du tar för dig? Här tipsar vår karriärcoach Nina Jansdotter om hur du boostar din karriär som femtio plussare och undviker ålderism. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Diskriminering på grund av ålder, så kallad ålderism, är fel på många plan och kan i sämsta fall sätta käppar i hjulet när man som femtio plussare söker nya utmaningar på arbetsmarknaden.

Något som diskuterats en del i media på senare tid, för visst kan det vara svårare att få nytt jobb externt såväl som internt när man passerat femtio-strecket.

Här tipsar vår karriärcoach Nina Jansdotter som själv är 54 år om hur du boostar både dig själv och din karriär som femtio plus.

Börja inifrån

Vem är det som säger att du är för gammal? Faktum är att det ofta kan vara du själv som sätter gränserna för vad som är möjligt. Vänd de negativa tankarna och ägna dig istället åt positivt tänk som stärker din självkänsla och företagsamhet. Ta gärna hjälp av mental träning och tekniker av typen som du kan ta till när de negativa tankarna kommer, säger Nina.

ANNONS

Senaste nytt

Nätverka, nätverka

De flesta jobb och uppdrag idag förmedlas via nätverk och är en snabbare väg till drömknäck än jobbannonser. Lägg därför tid och fokus på att nätverka med både nya och befintliga kontakter, från tidigare jobbsammanhang.

Här är LinkedIn en utmärkt plattform som både hjälper dig komma i kontakt med presumtiva arbetsgivare och tillgängliggöra din profil för rekryterare.

ANNONS

Fortbilda dig

Var det länge sedan du gick din utbildning kan det vara läge att fördjupa den, eller lära dig något helt nytt. Det behöver inte vara en universitetsutbildning, utan kan även vara en kortare diplomutbildning eller ett certifikat i ett ämne som stärker dig på arbetsmarknaden. Kunskap kommer alltid att vara nyckeln.

Häng med i digitaliseringen

Ett som är säkert är att de flesta arbetsplatser just nu genomgår en digitaliseringsprocess. Att inte haka på det tåget är alltså inte ett alternativ. Om du tvärtom uppdaterar dig och lär dig hantera de vanligast förekommande tekniska systemen av idag, är du med och tävlar om de mest spännande jobben

Omge dig med positiva förebilder

Vilken eller vilka seniora personer i din omgivning håller ångan uppe i sin karriär? Hur gör de, och framförallt, vilket mindset driver dem att fortsätta kämpa när andra börjar sukta efter pensionen? Ta rygg på dessa förebilder och låt dig inspireras av deras framgångar. Kan de så kan du.

Bestäm vad du vill

Det är lätt att fastna i den erfarenhet du har sedan tidigare och klamra sig fast vid den. Vad skulle hända om du även lyfte fram vad du vill göra framöver?

ANNONS

Fokusera på att sälja in framrutan och vägen framför sig istället för det som är i backspegeln och försök vara mer konkret när du lyfter fram dina meriter. Förslagsvis genom att ge exempel på vad det du har varit med om tidigare som kan innebära för fördelar för arbetsgivaren du sökt dig till.

Var öppen för alternativa anställningsformer

Det finns många sätt att arbeta på i dag som inte innebär ett fast heltidsarbete. Att starta eget kan vara en väg att gå, liksom att vara egenanställd via ett bolag som fakturerar potentiella uppdragsgivare för din räkning. Eller en kombination av de två.

Många uppdrag kan också vara projektbaserade, vilket inte gör dem mindre roliga, utan snarare mer omväxlande. Genom att vara flexibel och öppen för alternativa anställningsformer är sannolikheten stor att fler möjligheter öppnar upp sig i ditt nätverk.

Läs även: Coachen tipsar: Så undviker du bedragare på nätet

Läs även: Karriärcoachen tipsar: Prioritera rätt och undvik stress

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS