Dagens PS

Karriärcoachen tipsar: Prioritera rätt och undvik stress

stress
Att lära sig säga nej kan vara ett sätt att undvika stress. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 28 apr. 2022Publicerad: 29 apr. 2022

Maj och juni brukar vara hektiska månader då det sista innan sommaren ska klaras av. Här har vi samlat vår karriärcoach Nina Jansdotters bästa tips som hjälper dig prioritera och lär dig säga nej, så att du kan bibehålla din effektivitet och undvika stress. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lär dig säga nej

Nej. Det lilla ordet som så många har svårt att säga, vilket lätt skapar stress och måsten. Ett bra sätt att öva sig på att säga nej är att be om tid när någon ber dig göra något, privat som arbetsrelaterat.

Det ger dig tid att reflektera över om det som du ombads göra är rätt och rimligt för dig just nu. På samma sätt behöver du lära dig att säga ja till dig själv och bejaka de saker som är viktiga för dig och tillför energi, säger Nina Jansdotter.

ANNONS

Senaste nytt

Ställ rimliga krav på dig själv

Mycket av din stress uppstår utifrån dina egna krav på perfektion eller att du rent generellt känner dig missnöjd med dig själv och det du gör.

Öva dig på att se dig själv i ett nytt ljus, där det du åstadkommer faktiskt duger gott och mer därtill.

Våga be om hjälp

Ibland kör man fast. Vid sådana tillfällen kan det vara bättre att be någon du litar på om råd och feedback än att bli lämnad till sina egna hjärnspöken.

ANNONS

Tillsammans tänker vi oftast bättre än när vi kör solo, säger Nina. Släpp all prestige och öppna upp för dialog så minimerar du stress och frustration.

Pausa eller skjut upp

Många upplever både press och stress över allt de måste hinna med innan semestern. Det leder i sämsta fall till att du ramlar ihop i en hög under ledigheten eftersom du kört slut på dig själv, säger Nina.

Istället för att maniskt fokusera på allt som måste slutföras kan du istället fundera över vilka uppgifter som går att ta tag i direkt efter din ledighet. Faktum är att vissa uppgifter kan mogna när de får vila.

Prioritera rätt saker

Springer du på för många bollar samtidigt? Då är risken stor att du inte utnyttjar din kapacitet till fullo. Kanske är alla punkter på din att göra-lista inte lika brådskande? Genom att prioritera rätt saker i rätt ordning blir det rättare att få saker ordentligt gjorda och slutförda.

Läs även: Karriärcoachen tipsar: Så hanterar du din oro i tider av kris

Läs även: Ny studie: Flexibilitet motiverar anställda

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS