Dagens PS

Coachen tipsar: Så undviker du bedragare på nätet

bedragare
Bedragare på nätet kan krossa mer än hjärtan om man har riktig otur. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 31 maj 2022Publicerad: 31 maj 2022

Att nätverka och inleda relationer online ligger i tiden och kan i många fall leda till något riktigt fint. Dessvärre är nätdejting också förenat med risker. Här berättar vår coach Nina Jansdotter hur du undviker bedragare på nätet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nina Jansdotter är karriärcoachen som återkommande förser Dagens PS med goda råd kring karriär, ekonomi, välmående och privatliv. Hon är också aktuell med boken “Lovescam – vår tids nya kärleksbedrägerier”, som beskriver baksidan av nätdejting där bedragare sol-och-vårar människor som söker efter den stora kärleken.

Falska profiler

Enligt Nina är kärleksbedrägerier förrädiska och svåra att detektera eftersom de ofta bygger på falska profiler, som inte är ett dugg intresserade av att dejta utan bara vill lura av andra människor pengar med sociala plattformar som verktyg.

Ofta genom att i en chatt be om ett lån eller lösa en finansiell knipa, vilket kan vara lätt att gå på om man förälskat sig i någon och vill hjälpa till.

ANNONS

Senaste nytt

Mästare på bekräftelse

Kärleksbedragare är också mästare på bekräftelse. De är även medkännande och förstår precis hur du har det. De delar inte sällan samma drömmar och intressen som du och ställer gärna frågor om ditt liv, vilket givetvis kan kännas som att du äntligen blir förstådd och har funnit din själsfrände.

Det kan också vara ett tecken på att du stött på en bedragare som genomför en systematisk kartläggning av dig för att sedan kunna planera bästa möjliga strategi för att lura dig.

Så hur ska man veta om det är en bedragare man chattar? Här kommer Ninas sex bästa tips på hur du skyddar dig från kärleksbedragare på nätet.

ANNONS

Så undviker du bedragare på nätet – sex tips

1. Se upp för nyskapade profiler

De flesta kärleksbedrägerier bygger på falska profiler på sociala plattformar. När och om ett bedrägeri avslöjas och anmäls så brukar plattformen som regel blocka eller stänga av profilen de verkat under.

Det tvingar din bedragare att börja om på nytt under en ny profil. Om en person du precis börjat dejta har en sprillans ny profil kan det därför vara ett tecken på att du bör vara extra vaksam, säger Nina.

2. Leta efter bilder

Om du har att göra med en bedragare är sannolikheten stor att han eller hon använder sig av någon annans profilbild. Genom att söka på bilden online finns möjligheten att du finner profilens rätta ägare.

Du kan även testa att söka på din dejts namn och se om du hittar någon med det namnet på den orten som hen befinner sig på. De flesta av oss brukar lämna spår efter oss på nätet. Skulle du inte hitta ett enda kan det vara en varningssignal.

3. Se över incheckningar och vänner

ANNONS

Livet som bedragare kan vara ensamt. Titta därför på hur dialogerna på din nätdejts profil ser ut.

Har han eller hon många vänner, eller kanske några gemensamma kontakter med dig? Om så är fallet kan en bra idé vara att kontakta dem för att bilda dig en bättre uppfattning om personen du dejtar.

4. Var lyhörd

Hur kom det sig egentligen att du kom i kontakt med din nätdejt? Var det du som tog det första steget eller föll personen i fråga helt plötsligt bara för dina vackra ögon eller ditt intelligenta sätt?

Kärlek vid första ögonkastet kan givetvis uppstå men våga rannsaka dig själv just i den här frågan. Särskilt om relationen utvecklats väldigt snabbt.

5. Be om verifikation

Om du misstänker att personen du dejtar eller chattar med är en bedragare är det bästa du kan göra att be om få ta ett digitalt samtal med kameran på.

Om svaret på din begäran resulterar i ursäkter och undanflykter som rör täckning eller bildkvalitet är det sannolikt att du bör vara på din vakt.

ANNONS

6. Skicka inte pengar

Att bli ombedd att överföra pengar är ett tydligt tecken på att något inte står rätt till. Här behöver du därför vara på det klara med vem du faktiskt pratar med och om du kan vara säker på att han eller hon vill dig väl.

Två magkänslor kan vara bättre än en. Ett bra tips kan vara att be en vän titta på profilen i fråga och er konversation, för att ge dig lite perspektiv.

Sist men inte minst – våga säga nej.

Läs även: Karriärcoachen tipsar: Prioritera rätt och undvik stress

Läs även: Karriärcoachen tipsar: Så hanterar du din oro i tider av kris

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS