Med lite tänk utanför boxen går det att tjäna pengar och bli en vinnare trots skyhög inflation – här är en skur av smarta investeringstips.

ANNONS

Deppa inte ihop för att inflationen sticker i väg och räntorna höjs för att få ner det rådande inflationstrycket.

Om du ställer in kompassen rätt går det att tjäna pengar ändå.

Avanzaägda Placera har ställt samman en rad investeringstips som hjälper dig att navigera rätt i den höga inflationsmiljön.

Guld har alltid ansetts vara en trygg hamn i oroliga tider och för svenska investerare. Ädelmetallen har också varit ett lyckokast i år och tjänat som ett bra skydd mot stigande inflation, konstaterar Placera och rekommenderar dig att överväga att investera i börshandlade guldfonder.

Gas och olja är årets vinnare

Där utöver kan energimarknaden vara ett bra val. Olja och gas har som bekant rusat i pris i år och inte bara på grund av inflationen, det pågår som bekant även ett krig i Ukraina där sanktionerna mot Ryssland eldat på priserna både för gas och olja.

”Värt att notera är att energisektorn är den enda av de tio huvudsektorerna på den globala aktiemarknaden som har positiv avkastning sedan årsskiftet”, skriver Placera.

ANNONS
ANNONS

Jordbruksvaror kan också löna sig att satsa på, liksom industrimetaller, framgår det.

Räntefonder kan, i varierande grad, det finns en uppsjö av dem, vara ytterligare ett trumfkort för investerare. I år har dock inte räntefonder överlag varit något övertygande inflationsskydd, konstaterar Placeras expert.

”Men om ränteuppgången stannar av i styrka finns det ljuspunkter. Inte minst finns då en stor andel av svenska företagsobligationer har rörlig ränta som sätts om var tredje månad utifrån ränteläget. Det gör att det i många fall innebär en högre avkastningsnivå om Riksbanken höjer räntan men det sker med fördröjning”, heter det.

Ha lite pengar i madrassen

Ytterligare tips är att se till att ha kontanter, det ger en form av skydd för kapitalet, dock faller det sig naturligt att fortsatt stigande inflationen äter upp köpkraften på sikt.

Hedgefonder, här finns ett rikt utbud av alla tänkbara slag, rekommenderas också. Liksom aktiemarknaden – för även om börsen nu är volatil finns det sektorer som har medvind.

I sammanhanget nämns fastigheter – med reservation för att samma fastighetsbolag ruvar på realtillgångar – och finans/banker och infrastruktur.

ANNONS
ANNONS

Slutligen är rekommendationen till dig som söker avkastning i en bräcklig miljö som nu att fokusera på marknadsledande bolag.

”Bolag som gynnas av strukturell tillväxt kan bli vinnare med högre inflation.”

Läs även: Om inflationen består är det här du ska ha pengarna [Investerdygnet, Dagens PS]

Läs mer: Expert: Så kan du vinna på inflationen [Dagens PS]