Att äga och ha lån på sitt boende kan vara en vinstaffär i den nuvarande inflationen – om du är högavlönad. Det konstaterar Anders Nordberg, seniorekonom på Länsförsäkringar.

ANNONS

Allmänna prisökningar – inflation – behöver inte vara någon dålig affär för den som har lånat mycket till sitt boende. Anledningen är att lånen, liksom allt annat, förlorar i värde. Men det förutsätter att du från början har en lön som kan bära räntehöjningar och prisökningar.

Anders Nordberg förklarar i SVT att det blir ungefär som en gratis avbetalning, en ”inflationsamortering”, som finns inbyggd i inflationen själv.

”För varje procentenhet inflationen stiger så sjunker värdet på ett miljonlån med cirka 10 000 kronor”, förklarar Nordberg.

Inflationen förlustaffär för överbelånade och hyresgäster

Han visar upp en kalkyl där en medelinkomsttagare med en miljon i lån genom inflationens värdeminskning visserligen blir av med 16 000 per år i lön genom värdeminskningen, men också 50 000 kronor i lån efter räntehöjning.

Personer som bor i hyresrätt och inte har några lån kommer emellertid inte att ta del av lånens värdeminskning. De får i stället betala värdens ränteökningar, konstaterar Nordberg. Han förklarar också att den som har så små marginaler att hen inte klarar inflationens ökade kostnader i stället kommer att förlora på den.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Ny inflationschock i Sverige – högsta på 31 år [Dagens PS]
Sverige – köpkraften dalar snabbt hos konsumenterna [Dagens PS]