Prisuppgången på olja i kombination med entré för inflationen har fått ekonomer att dra paralleller med 1970-talet som karaktäriserades av en oljeprischock och tvåsiffrig inflation.

ANNONS

Det var ett förskräckligt decennium för aktiemarknaden med en börs som realt föll med 40 procent under 10 år.

 Real avkastning

Men det fanns då, liksom nu, tillgångar som steg och gav en finfin avkastning. Deutsche Bank har i grafen nedan plockat fram tio råvaror som skyddade mot inflationen på 1970-talet.

De levererade såväl nominell som real avkastning.

Terminspriserna indikerar fallande oljepris

Bäst gick det för olja som realt steg med över 700 procent. Det vore mycket överraskande med en upprepning av den uppgången i nutid.

Bilindustrins omställning till fossilfria transporter och de massiva investeringarna i förnyelsebara energikällor kommer att dämpa efterfrågan och påverka oljepriset.

ANNONS
ANNONS

Terminsmarknadens prissättning för olja pekar mot fallande oljepris nästa år.

Guld och silver upp 600 procent

Däremot är guld och silver lite mer svårförutsägbara. Under 1970-talet levererade dessa båda ädelmetaller en real uppgång på cirka 600 procent. Än så länge är prisförändringarna modesta.

Deutsche Bank lyfter även fram koppar, nickel, aluminium, vete, korn och soja som råvaror med en positiv real avkastning under perioden.

Källa: Deutsche Bank

Fördubblat vetepris

Här har priserna i vissa fall redan tagit fart rejält. Vetepriserna har, till följd av kriget i Ukraina, fördubblats. Nickelpriset har utvecklats lika starkt som oljepriset med en uppgång på 60 procent under de senaste 12 månaderna.

Konsensus tror att inflationen faller

Konsensus på marknaden är att inflationen har toppat och kommer att stabiliseras någonstans mellan 2 och 4 procent i västvärlden. Men om så inte blir fallet ökar risken för repris av 1970-talet.

ANNONS
ANNONS

Då kan det vara idé att stoppa in några av ovanstående råvaror i portföljen.

Relaterade artiklar:

Svensk inflation är en västanfläkt. Dagens PS