Dagens PS

Om inflationen består är det här du ska ha pengarna

Bakom vilken dörr döljer sig det bästa tillgångslaget om inflationen fortsätter? Deutsche Bank hänvisar nedan till erfarenheter från 70-talets inflationstider. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 12 juni 2022Publicerad: 12 juni 2022

Prisuppgången på olja i kombination med entré för inflationen har fått ekonomer att dra paralleller med 1970-talet som karaktäriserades av en oljeprischock och tvåsiffrig inflation.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Terminspriserna indikerar fallande oljepris

Bäst gick det för olja som realt steg med över 700 procent. Det vore mycket överraskande med en upprepning av den uppgången i nutid.

Bilindustrins omställning till fossilfria transporter och de massiva investeringarna i förnyelsebara energikällor kommer att dämpa efterfrågan och påverka oljepriset.

Terminsmarknadens prissättning för olja pekar mot fallande oljepris nästa år.

ANNONS

Guld och silver upp 600 procent

Däremot är guld och silver lite mer svårförutsägbara. Under 1970-talet levererade dessa båda ädelmetaller en real uppgång på cirka 600 procent. Än så länge är prisförändringarna modesta.

Deutsche Bank lyfter även fram koppar, nickel, aluminium, vete, korn och soja som råvaror med en positiv real avkastning under perioden.

Källa: Deutsche Bank

Fördubblat vetepris

Här har priserna i vissa fall redan tagit fart rejält. Vetepriserna har, till följd av kriget i Ukraina, fördubblats. Nickelpriset har utvecklats lika starkt som oljepriset med en uppgång på 60 procent under de senaste 12 månaderna.

Konsensus tror att inflationen faller

Konsensus på marknaden är att inflationen har toppat och kommer att stabiliseras någonstans mellan 2 och 4 procent i västvärlden. Men om så inte blir fallet ökar risken för repris av 1970-talet.

ANNONS

Då kan det vara idé att stoppa in några av ovanstående råvaror i portföljen.

Relaterade artiklar:

Svensk inflation är en västanfläkt. Dagens PS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS