Priserna på mat har stigit med 19,6 procent på ett år. ”Januari, årets fattigaste månad, blev ännu fattigare i år” säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

ANNONS

Inflationen fortsätter på en mycket hög nivå. Även om elpriserna backade i januari jämfört med månaden innan var det en klen tröst för hushållskassorna som fortsätter att trängas mellan mycket höga priser och enorma räntekostnader.

Dessutom drabbas butiksnäringen när svenskarna handlar allt mindre.

Eftersläpning

”Hela förra året hade vi stigande priser på råvaror, transporter och energi som nu på riktigt börja slå igenom på priset i butikshyllan”, säger Karin Brynell till Dagens PS.

MISSA INTE: Inflationen ner – så varför minskar inte matpriserna? [Dagens PS]

Volymerna minskar drastiskt

”Volymerna fortsätter at minska drastiskt och konsumenter handlar billigare eller färre varor även under början av 2023”, berättar Karin Brynell.

ANNONS
ANNONS

Den prisjusterade försäljningen minskade med 10 procent i januari – en fortsatt negativ utveckling.

Handlar mindre på nätet

Även ehandeln minskade med 18,5 procent, hemleveranser minskade med 6,9 procent och upphämtning i butik minskade med 30,2 procent.

Allt färre handlar på nätet, allt fler går till butiken igen. Det är tvärt emot den utvecklingen som kunde ses under pandemiåren exempelvis.

”Försäljningen i butik växte med 11,5 procent i januari och stod för hela tillväxten i dagligvaruhandeln. Större del av konsumtionen fortsätter att skifta till fysisk handel, samtidigt är e-handelsandelen fortsatt stabil kring 5 procent”, säger Karin Brynell.

Pris på mat driver inflationen

Justerat för både prisökning och kalenderkorrigering estimeras försäljningsutvecklingen under månaden till -10,5 procent, skriver Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande. Nästa dagligvaruindex, som gäller februari månad, publiceras den 16 mars.

ANNONS
ANNONS

Utvecklingen har pågått under hela året. Redan i somras kunde Dagens PS berätta om den nedåtgående trenden. Konsumtionen har fortsatt nedåt i takt med att räntehöjningarna fått effekt och att priserna på mat och andra varor fortsätter upp.

Varför ökar matpriserna?

På måndagen intervjuade Dagens PS Karin Brynell

Läs mer om pris på mat:

Inflationen ner – så varför minskar inte matpriserna? [Dagens PS]