Inflationen ner – så varför minskar inte matpriserna?

Uppdaterad: 20 feb. 2023Publicerad: 20 feb. 2023
mat ränta inflationen matpriserna
Prisökningarna för producenterna i fjol slår igenom först nu för de svenska konsumenterna. Även den svaga kronan bidrar till stigande priser, säger Svensk Handels vs Karin Brynell (till höger). Foto: Roberth Björk

Många hushåll att få sin köpkraft fullständigt slukad av stigande matpriser samtidigt som Riksbanken nu vässar den redan sylvassa räntekniven. Nu sjunker inflationen, så varför fortsätter matpriserna att stiga? Dagens PS har intervjuat Svensk Handels vd Karin Brynell.

ANNONS
ANNONS

Räknar man bort elpriserna steg inflationen i januari till 8,7 procent i januari, från 8,4 procent i december. Det är tvärt emot vad man hade hoppats från analytikernas håll, som trodde på 8,2 procent.

Räknar man med räntekostnaderna ser det ännu dystrare ut för de svenska hushållen.

Respit på elpriset

Men i december toppade elpriserna och det gör att svenskarna fick en minskad så kallad KPIF-inlfation i januari jämfört med december: 9,3 procent istället för 10,2 månaden innan.

De krympande elpriserna blir en välbehövlig respit för de hushållen som haft de högsta energikostnaderna i landet, framförallt i södra Sverige. Det visar SCB:s statistik, vilket Dagens PS rapporterat om tidigare.

Men det är alltså inte så muntert som man kanske hade hoppats. Matpriserna och andra kostnader fortsätter snarare att stiga. Det innebär att Riksbanken får planera nya åtgärder med räntevapnet, vars syfte varit att punktera inflationen genom att tvinga hushållen från sin kreditburna konsumtionsbana.

inflationen riksbankschef Riksbankschef Erik Thedéen tillträdde den 1 januari 2023.
Foto: Jonas Ekströmer/ TT

ANNONS
ANNONS

Inflationen bäddar för högre ränta

Men det verkar ännu inte haft önskad effekt. Det enda som punkterats av Riksbankens sylvassa räntelans har varit hushållens plånböcker. Men matpriserna fortsätter stiga i hög takt, exempelvis.

Men nu trängs hushållen från två håll: Höga priser och samtidigt höga räntor. Det är inte småpotatis det handlar om. Någon med 100 000 på banken i fjol har på ett år tappat över 10 000 kronor i köpkraft med den summan.

Riksbanken tvingas dessutom troligen att vässa sin redan sylvassa räntekniv med en dubbelhöjning i april, spår Swedbank. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Inflationen ränta matpris Riksbanken vässar sin redan sylvassa räntekniv. Foto: Manki Kim/ Unsplash

“Fel saker stiger i pris”

Nordeas chefsekonom Annika Winsth menar att inflationen exklusive elpriser är på tok för hög. Det erfar SVT Nyheter som tagit del av TT:s intervju:

ANNONS

“Livsmedelspriserna stiger kraftigt och det smittar i sin tur restaurangbranschen. Det är bekymmersamt eftersom det är den sortens inflation som Riksbanken kan påverka. Energipriserna är lite vad de är och de sätts i omvärlden”, säger hon till TT.

Svensk handel förklarar varför

inflationen matvaror matpriser ränta Det är prisökningarna i fjol för producenterna, som nu slår igenom på butikspriserna, berättar Karin Brynell (till höger). Foto: Unsplash, Roberth Björk

För Dagens PS berättar Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, att det finns en eftersläpning i prisökningarna. Priserna kan fortsätta att stiga under den kommande tiden, då det är omkostnader som stigit under fjolåret som nu drabbar konsumenter i butik:

“Vi har haft prisökningar som började redan innan kriget i Ukraina. Det är flera faktorer som påverkar samtidigt. Hela förra året hade vi stigande priser på råvaror, transporter och energi som nu på riktigt börja slå igenom på priset i butikshyllan”, säger Karin Brynell till Dagens PS.

Kostnaderna stiger i flera led och därför kan det dröja ett helt kvartal innan en prisjustering slår igenom i själva butiken.

ANNONS

“Från det att en produkt växer och skördas till det att den transporteras och tillverkas kan det dröja ett helt kvartal”, säger Brynell.

Rekordsvag krona

Dessutom har den svenska kronan fallit i värde internationellt vilket inneburit ännu större ansträningar:

Vi har många svenska varor i butikerna, men även de är ofta beroende av importerade ingredienser eller till exempel förpackningsmaterial som ska handlas i euro eller dollar. Och när den svenska kronan har tappat uppåt 30 procent i värde internationellt, då märks konsumenterna det på butikspriserna”, avslutar Karin Brynell.

Läs mer om inflationen och matpriserna:

SCB: Lägre inflation än väntat i januari

Så såg prognosen ut Fortsatt dyr mat trots lägre inflation 

Storbanken ändrar prognos efter måndagens inflationschock

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.