Genomgång av Facebookprofiler och oanmälda besök – hyresvärdarna trappar upp i kampen mot svartuthyrning. Men var går gränsen?

ANNONS

Niko och hans mamma anklagas för svartuthyrning men ifrågasätter nu hyresvärden Örebrobostäders metoder. Det skriver Hem & Hyra i en artikel.

Niko och hans mamma bor tillsammans i lägenheten i veckorna, hävdar de bestämt. Niko är snart 30 år och mamman äger ett hus strax utanför Örebro tillsammans med sin man. Anledningen är mammans arbetstider i Örebro och en svår familjekonflikt.

Örebrobostäder tror inte att så är fallet och har sagt upp hyreskontraktet. De menar att mamman, som står på kontraktet, inte alls bor i lägenheten och då gör sig skyldig till svartuthyrning och folkbokföringsbrott.

”De har anklagat oss i flera omgångar. Redan innan vi hade flyttat in hade en bovärd rapporterat att mamma inte bodde här”, säger Niko.

Falsk stickkontroll

Under våren ansökte mamman att få skriva över kontraktet på Niko, då hon skulle försöka bo med sin make igen när arbetstiderna ändrats och saker förbättrats. De fick avslag och Örebrobostäder hävdade återigen att mamman aldrig bott i lägenheten. I samband med det upplevde Niko att hyresvärden blev mer aggressiv.

”Det skulle komma två arbetare och göra något med tv-boxen. När de kom stod plötsligt en kvinna där som viskar till mig att hon är från huvudkontoret och kollar arbetarna för de har fått klagomål. Hon gjorde stickkontroller. Men väl inne visar hon inget intresse för dem, utan går runt i vår lägenhet och tittar: i köket, i badrummet och i mitt sovrum. Men hon gick inte in i vardagsrummet där arbetarna var och där mamma hade sin säng”, berättar han.

När kvinnan åkte därifrån frågade Niko arbetarna om hon hade gjort fler stickkontroller med dem. Vilket hon inte hade.

”Det är obehagligt att Örebrobostäder tar sig in till oss på falska grunder. Det känns väldigt kränkande att de gått och snokat hos oss på det sättet”, säger Niko.

ANNONS
ANNONS

Bovärden gick in istället för elektrikern

Vid ett annat tillfälle hörde en bovärd av sig om ett akut elfel och sa att en elektriker behövde tillträde till lägenheten. Men bovärden kom inte när Niko var hemma för att öppna. Det framgår i ett mejl att bovärden gått in istället för elektrikern och vid än annan tidpunkt än det som avtalats mellan Nico och hans mamma.

Bovärden skriver att de blandat ihop lägenhet och tid. På en film från en övervakningskamera syns bovärden syna ytterkläderna i hallen och skohyllan.

”Jag förstår att de vill få tag i svartuthyrare, men ifrågasätter metoderna som Örebrobostäder använder”, säger Nico.

Hem & Hyra har pratat med Karin Blaxmo som är chef för uthyrningen på Örebrobostäder. Hon säger att metoderna som familjen utsatts för inte är okej.

”Passerat en gräns när vi tittar på öppna Facebookprofiler”

”Vi ska alltid tala om vilka vi är, vilket ärende vi har och ska aldrig gå in om vi inte blir inbjudna. Det leder ofta till att vi inte blir insläppta vid våra spontana besök”, säger hon.

Hur ser du på att säga att man är där i ett annat ärende?
”Det är inte okej! Vi ska inte gå in utan att berätta vem man är och vilket syfte du har.”

Om det nu ändå gått till så som de säger, hur ser du på det?
”Det här behöver vi utreda. För om det förekommer så kan vi inte låta det passera. Beroende på allvarligheten i felsteget så får man agera därefter.”

Karin Blaxmo säger att Örebrobostäder inte får göra det som Nico och hans mamma anklagar hyresvärden för. Men att gränsen inte alltid är helt enkel, speciellt när det finns starka misstankar och personen ifråga nekar till anklagelserna.

ANNONS
ANNONS

”Det är intressant att ni tar upp detta för det är inte enkelt. Vi vill använda oss av uppgifter som alla kan ta del av. Ändå tycker en del att vi passerat en gräns när vi tittar på öppna Facebookprofiler. Vi tycker inte det eftersom det finns där för alla. Men att lägga till någon som vän för att se en stängd profil är att gå för långt”, säger Karin Blaxmo.

Fotnot: Niko heter egentligen något annat

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Vräkt efter att ha vägrat släppa in föreningen [Dagens PS]

Svensk näringslivsprofil vräks från Östermalmsvåning [Dagens PS]