En 58-årig kvinna känd från svenskt näringsliv har blivit vräkt från en sjurumslägenhet i centrala Stockholm. Kvinnan ska med hjälp av falska uppgifter bytt till sig lägenheten. Hon har även försökt dölja otillåtna betalningar för lägenhetsbytet genom renoveringar, det skriver Dagens Juridik.

ANNONS

Lägenheten som kvinnan hyrt sedan 1 oktober 2014 består av sju rum och kök och ligger på Östermalm i centrala Stockholm. Enligt hyresvärden betalade kvinnan för att komma över den aktuella lägenheten och hävdat att hon haft en hyreslägenhet på Jungfrugatan som hon bodde i, vilket inte stämde. Detta ska hyresvärden ha yrkat vid Hyresnämnden.

Kvinnan, som har en lång bakgrund inom svenskt näringsliv, bestred upphörandegrunderna och menade att hon visst hade bott i byteslägenheten under några månader. Hon hävdade även att hon inte alls betalat för bytet utan renoverat den aktuella lägenheten och lagt ut pengar för detta.

Lyckades inte förklara kostnader

Hyresnämnden ansåg att kvinnan inte lämnat några oriktiga uppgifter rörande lägenhetsbytet på Jungfrugatan. Däremot visade det sig att kvinnan betalat för den aktuella lägenheten. I utredningen som hyresvärden presenterat framgick det att i samband med lägenhetsbytet ingått kostnader och utlägg om 2–3 miljoner kronor. Delar av utläggen hade gjorts innan bytet var klart och godkänt.

Nämnden ansåg att kvinnan inte lyckats förklara vad betalningarna avsåg och därför styrkt att det förekommit betalningar i samband med bytet. Hyresnämnden gick därför på hyresvärdens upphörsyrkande.

Flera skenbyten på adressen

Svea hovrätt, dit beslutet överklagades, ansluter sig till nämndens slutsatser. Dessutom anser Svea hovrätt att det förekommit oegentligheter avseende uppgifterna som kvinnan lämnat om lägenheten på Jungfrugatan.

Under kort tid har lägenheten förekommit i flera byten och flera personer har omlott varit folkbokförda på adressen, konstaterar hovrätten. I tidigare hovrättsmål har det bedömts röra sig om så kallade skenbyten.

ANNONS
ANNONS

Kvinnan måste flytta från sjurumslägenheten senast 2 november 2020.

Läs ävenVräkt efter att ha vägrat släppa in föreningen [Dagens PS]