Försäljningen av luftvärmepumpar ökade med 21 procent förra året, enligt Sveriges Radio. Intresset har ökat samtidigt som elpriset har stigit. Många villaägare som värmer huset med el köper pump för att minska sina kostnader.

ANNONS

Elpriset rusade under hösten, och det har gjort luftvärmepumparna populära. Särskilt för kunder som har haft ett rörligt elavtal blev luftvärme ett komplement.

Personer har en eluppvärmd villa har fått kraftigt stigande kostnader under hösten. Många har sett att pumpen sänker elförbrukningen.

Enligt tidningen Vi i villa är kan den totala elanvändningen i ett eluppvärmt hus minska med 6-10 000 kWh, men det beror väldigt mycket på huset och på den omgivande utomhusluften. En pump drar mer energi ju kallare det är och fungerar oftast inte vid 20 minusgrader, till exempel.

Luftvärmepumpar får kortare återbetalningstid

Huruvida en investering i luftvärmepump betalar sig beror alltså på. Dessutom tar det ändå en tid innan priset för pumpen motsvarar de höjda elpriserna.

Det kostar omkring 20 000 kronor att köpa och installera en luftvärmepump. Men återbetalningstiden, det vill säga tiden det dröjer innan pumpen har sparat in kostnaderna som elelementen annars hade slukat, har blivit kortare, konstaterar Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Elbolag: Fasts elavtal allt dyrare [Dagens PS]
Expert: Finsk kärnkraft sänker snart svenskt elpris [Dagens PS]