Efter ett år med kraftigt svängande elpriser så kan läget stabiliseras i år, tror analytiker på elhandelsbolaget Bixia. Anledningen är att ny finsk kärnkraft tas i bruk i juni. 

ANNONS

”Då blir det en prisnedgång för att man vet att det tillkommer stabil baskraft och därmed lyfts lite frågetecken för hur det blir under sensommaren och nästa höst”, säger Johan Sigvardsson, analytiker vid Bixia, till Sveriges Radio.

Det nya finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 kommer att vara i full drift i juni, enligt myndigheterna. Mer finsk kärnkraft innebär ett minskat importbehov av el från Sverige, vilket kommer att dra ned spotpriserna på el, enligt Johan Sigvardsson.

Särskilt gäller det i Stockholmsområdet, som levererar el till Finland.

Vindkraft sänker priset mer än kärnkraft

Prisminskningen blir inte så stor – bara ett öre, tror analytikerna. Kärnkraft i Finland bidrar snarare till att priset blir mer stabilt.

Men samtidigt kommer ny vindkraft till i norra Sverige, vilket ytterligare kommer att bidra till prisbilden.

ANNONS
ANNONS

”2022 blir ett år då vi får till ganska mycket mer produktion, förutom det här kärnkraftverket på 1 600 megawatt, så är det ungefär 2 500 megawatt vindkraft som kommer att tas i drift. Så det blir en kraftigt förstärkt energibalans åtminstone från andra halvåret”, säger Johan Sigvardsson.

Läs också:

Rysslands flytande kärnkraftverk ska försörja ny handelsväg [Dagens PS]
Finlands nya kärnreaktor klar – väcker stort intresse (Dagens PS]