I år har elpriserna svängt kraftigt och slagit rekord flera gånger om. Vinnarna har varit villaägare med fasta elavtal. Men i framtiden blir det sannolikt dyrare med sådana avtal – och hos många bolag kommer möjligheten kanske inte finnas alls.

ANNONS

Flera elbolag som Sveriges Radio har pratat med uppger att de fasta avtalen sannolikt kommer att bli dyrare.

”Jag tror att den här stora rörligheten i marknaden och prisförändringen kan göra att man måste ta en högre premie för att kunna garantera ett fast pris, säger Stefan Braun, vice vd på elbolaget Bixia.

Vinterns elpristoppar har lett till att fasta elavtal har blivit en risk för elbolagen. De har behövt köpa el till höga spotpriser och i praktiken fått sälja den billigare till de kunder som har fasta elavtal.

I Storbritannien gick flera elbolag i konkurs under hösten för att många av deras kunder hade fasta avtal. Det har inte hänt i Sverige, men flera mindre bolag har försökt parera trenden. I de södra delarna av landet har många av dem helt slutat att erbjuda fastprisavtal.

”Det finns ju ingen annan stans där du kan ta hem extra marginaler i det, så extrempriserna är utmanande även för oss som elhandlare”, säger Stefan Braun, som förutspår att fler elbolag helt kommer att sluta erbjuda fasta elavtal.

Fasta elavtal kan höja priser på marknaden

Idag har bara en tredjedel av villaägarna fasta elavtal, eftersom det har varit förmånligt att hålla avtalet rörligt. I de fall man väljer fasta avtal kan

Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas riksförbund, är å sin sida orolig för att fler kommer att teckna fasta avtal efter den senaste tidens prissvängningar. Det tror han kommer att driva upp priserna.

ANNONS
ANNONS

”Min farhåga är att man har kanske en högre tolerans för ett högt pris på ett fast elavtal. Och det gör att den efterfrågan som kanske uppstår nu, den kan elbolagen dra nytta av i sin prissättning”.

Läs också:

Inga fasta elavtal för bolag i södra Sverige [Dagens PS]
Elbolag lurar kunder vid pristopp [Dagens PS]