Dagens PS

Frida Bratt på Nordnet välkomnar nedtrappat ränteavdrag

småsparare
"Privatspararna fiskar djupt i kurskollapserna", säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 10 juni 2021

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, välkomnar ett nedtrappat ränteavdrag. Om det sker med stor försiktighet och succesivt, skriver Frida Bratt till Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har rapporterat i dag, med hänvisning till Dagens Industri, att en majoritet av riksdagspartierna är för en sänkning av ränteavdraget.

Socialdemokraternas arbetsgrupp för ökad jämlikhet, ledd av finansminister Magdalena Andersson (S), anser att ränteavdraget bidrar till den överhettade bostadsmarknaden.

M ser det som en skattehöjning

Moderaterna förkastar däremot idén om att trappa ned på ränteavdraget.

“Det innebär en skattehöjning för hårt arbetande människor, som får betydligt högre boendekostnad”, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

Även experter, däribland SBAB:s chefsekonom Robert Boije, dömer ut tanken på sänkt ränteavdrag.

“Det är en mycket stor välfärdsförlust för dem som sitter på bostadslån. Bostadspriserna faller samtidigt som deras räntekostnader stiger”, säger Boije till Di, vilket Dagens PS uppmärksammat.

Så tycker Nordnets sparekonom

ANNONS

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, vill byta fokus i debatten kring kring ränteavdraget men välkomnar samtidigt ett nedtrappat ränteavdrag.

“Jag tycker att det är väldigt mycket rimligare att diskutera om vi egentligen bör ha en rabatt på lån, snarare än att straffa sparande”, skriver Frida Bratt i en mejlkommentar till Dagens PS.

“Ska man göra något åt ränteavdraget är det också ett bra tillfälle att göra det när räntorna är låga. Man måste dock vara ödmjuk inför det faktum att många hushåll har planerat sin ekonomi efter att det finns ett ränteavdrag, och därför tycker jag att det bör handla om en försiktig och successiv nedtrappning. Ett sätt att göra det på skulle kunna vara att trappa ned med någon procentenhet per år i tio år ned till ett 20-procentigt avdrag”, fortsätter Frida Bratt.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS