En majoritet av riksdagen vill sänka ränteavdraget. Sänkningen leds av Magdalena Andersson – som stöds av samtliga riksdagspartier förutom Moderaterna. 

ANNONS

Ränteavdraget har sett likadant ut de senaste 30 åren.

Men det kan snart bli ändring på det.

Överhettad bostadsmarknad

Socialdemokraternas arbetsgrupp för ökad jämlikhet, ledd av finansminister Magdalena Andersson anser att ränteavdraget bidrar till den överhettade bostadsmarknaden.

Därför vill arbetsgruppen att det omdebatterade avdraget successivt trappas ned.

”Det här är en fråga som man behöver lyfta och diskutera”, säger Magdalena Andersson till Di. 

ANNONS
ANNONS

Ränteavdraget är en stor kostnad för staten, cirka 20 miljarder kronor om året, och har alltså inte justerats sedan början av 1990-talet.

Men enligt Di:s kartläggning backas Magdalena Andersson och Socialdemokraternas förslag upp av sex av åtta riksdagspartier som vill se en nedtrappning av ränteavdraget, och det är egentligen bara Moderaterna som säger nej – om Socialdemokraterna skulle göra verklighet av arbetsgruppens förslag.

Moderaterna nobbar

Moderaterna vill istället ta bort möjligheten att göra avdrag för blancolån men nobbar nedtrappningar av ränteavdraget.

”Det innebär en skattehöjning för hårt arbetande människor, som får betydligt högre boendekostnad”, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

Samtidigt har det inte kommit några konkreta förslag från Socialdemokraternas arbetsgrupp hur avdraget skulle kunna trappas ned.

”Att köpa en bostad är den största investeringen som en ungdom eller en familj gör någonsin i livet. Och ska man då förändra villkoren för det så måste man göra det med oerhört stor varsamhet”, klargör Magdalena Andersson.

ANNONS
ANNONS

Vara överens

Om ränteavdraget ska förändras måste partierna vara överens och behållas över kommande mandatperioder, menar finansministern.

”Det här är ingenting som kan förändras hipp som happ av små majoriteter i riksdagen. Utan där skulle man i så fall vilja ha bredare överenskommelser med andra partier, till exempel i en större skattereform. För det här är inget som ska ändras vart fjärde år”, säger hon.

Läs mer: Ministern aviserar nedtrappat ränteavdrag