Experter varnar för fallande bostadspriser om ränteavdraget sänks. Det drabbar framför allt unga och slår mot nyproduktionen, enligt bedömarna.

ANNONS

”Det är en mycket stor välfärdsförlust för dem som sitter på bostadslån. Bostadspriserna faller samtidigt som deras räntekostnader stiger”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, till Dagens Industri.

Dagens PS berättar i dag, med hänvisning till Di, att en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna tittar på möjligheten att sänka ränteavdraget succesivt.

I riksdagen är alla partierna för ett nedtrappat ränteavdrag. Utom Moderaterna.

”Det här är en fråga som man behöver lyfta och diskutera”, anser finansminister Magdalena Andersson (S).

Förvärrar bostadssituationen ännu mer för unga

Experter varnar dock för att konsekvensen blir fallande bostadspriser, samtidigt som det gör det svårare för unga att få lån och leder till minskat bostadsbyggande.

”En tumregel från ekonomisk teori är att för varje procentenhet som ränteavdraget trappas ned sjunker bostadspriserna med 1 procent”, säger Robert Boije till Di.

Han ser en repris på 1990-talskrisen framför sig. Då rasade bostadspriserna 30 procent varav hälften av fallet kopplats till sänkt ränteavdrag i kombination med hårdare fastighetsbeskattning och momspålagor.

FI ser framför sig minskad nyproduktion

Finansinspektionen har slagit fast att nyproduktionen av bostäder sjunker när priserna på bostadsmarknaden faller, en syn som SBAB:s chefsekonom delar, skriver Di där även SEB:s privatekonom Américo Fernández uttrycker tvivel om att en neddragning av ränteavdraget i etapper är rätt väg att gå.

ANNONS
ANNONS

Om ränteavdraget ska röras bör det ske i en större skattereform, anser SEB:s privatekonom Américo Fernández, som också menar att läget inte är det rätta att peta på ränteavdraget i en tid när hushållens konsumtion ska driva på Sveriges ekonomiska återhämtning efter pandemin.

Moderaterna avvisar som framgår tanken helt att trappa ned på ränteavdraget.

”Det innebär en skattehöjning för hårt arbetande människor, som får betydligt högre boendekostnad”, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.