Vill du sluta jobba nu, men börja ta ut pension senare? Det kan löna sig att vänta, eftersom månadsutbetalningen blir större ju längre du väntar. Men det finns två viktiga undantag där du bara förlorar pengar om du väntar, varnar pensionsekonomen Kristina Kamp.

ANNONS

Om du vill sluta jobba vid 65 men har möjligheten att leva på sparpengar ett tag, så kan det ofta vara fördelaktigt för pensionen. Det konstaterar Kristina Kamp i Expressen.

Fördelen med att skjuta upp pensionen är att månadsutbetalningen brukar stiga, eftersom den är kopplad till din förväntade livslängd, förklarar Kristin.

Pensionsutbetalningen ökar därför om man slutar jobba och lever på sparpengar, bara inte lika mycket som vid arbete.

Vid ett normalt arbetsliv med normal lön kan pensionen stiga ungefär 700 kronor i månaden för varje år pensionen skjuts upp. Den som väntar några månader in på ett nytt jobb med att sluta jobba kan dessutom spara pengar om hen vill göra rot- eller rutavdrag, eller dra fördel av jobbskatteavdraget.

Förlorar pengar om du skjuter upp garantipension

Men det finns undantag från regeln att man tjänar på att skjuta upp pensionen. Till exempel är det andra faktorer som styr för den som har garantipension eller inkomstpensionstillägg.

Garantipension finns till för den som haft låg eller ingen inkomst, och inkomstpensionstillägg för den som har arbetat länge men till låg lön. De stärker pensionen och betalas ut från statskassan.

Om det här är inslag i din pension gör du bäst i att inte skjuta upp den och försöka leva snålt. Till skillnad från annan pension växer de inte för att man väntar med att ta ut dem. Istället går man bara miste om pengar varje månad.

ANNONS
ANNONS

Garantipension:
Garantipension är ett statligt stöd som betalas ut till den som låg egen intjänad pension. Ersättningsnivån är även kopplad till boendeår i Sverige.De flesta som har garantipension har även egen intjänad allmän pension. Om du har en egen intjänad allmän pension på mer än drygt 12 000 kronor i månaden får du ingen garantipension. Garantipensionen betalas ut från 65 års ålder och det krävs ingen ansökan.

Inkomstpensionstillägg:
Inkomstpensionstillägget är ett nytt stöd som infördes i september 2021. Det betalas ut till dem som har många intjänandeår men ändå en förhållandevis låg pension. Inkomstpensionstillägget kommer år 2022 att betalas ut till dem som har en inkomst, tilläggs och premiepension på mellan 9 200 och 17 400 kronor. Tillägget betalas ut från 65 års ålder och det krävs ingen ansökan.

Läs också:

2022: Mer pengar till nästan alla pensionärer [Dagens PS]
Pensionssparare varnas för rootrådgivare [Dagens PS]