Dagens PS

Tuffare tider – svenskarna drar ner på sparandet

sparandet
Allt fler svenskar planerar att dra ner på sparandet. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 06 juli 2022Publicerad: 06 juli 2022

Enligt SEB:s Sparkollen har svenskarna börjat dra ner på sparandet, och var fjärde svensk uppger att utgifterna överstiger inkomsterna.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SEB:s Sparkollen tar tempen på om de svenska hushållen planerar att öka eller minska på sitt sparande under den kommande tiden. Sparkollen är själva skillnaden mellan andelen som planerar att spara mer och andelen som planerar att spara mindre än tidigare. 

“Väntad utveckling”

Under årets andra kvartal sjönk Sparkollen från 14 till 9 enheter, vilket innebär att det är färre hushåll idag som känner att de kommer ha möjligheten att öka på sitt sparande det närmaste halvåret. 

Under perioden låg det genomsnittliga månadssparandet på 5654 kronor. 

“Den allt tuffare ekonomiska vardagen börjar hinna ikapp hushållen”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández. “Allt fler planerar att dra ner på sitt sparande de kommande sex månaderna. Det är en väntat utveckling i tider där uppemot var fjärde svensk uppger att utgifterna överstiger inkomsterna.”

Allt dyrare mat, el och bensin

Andelen svenska hushåll som planerar att öka på sitt sparande under det kommande halvåret har minskat från förra kvartalet med 2 procentenheter, från 24 till 22 procent. Andelen som medger att de planerar att dra ner på sparandet har ökat från 10 till 13 procent. 

“Under våren har inflationen fortsatt att överraska på uppsidan och nått den högsta nivån sedan 1991. När notan för matkasse, hushållsel, tankning och bolån blir allt högre är det naturligt att hushållen drar åt svångremmen och minskar konsumtionen”, säger Fernández. 

Samtidigt planerar majoriteten, på 59 procent, att fortsätta spara såsom de gjort tidigare.

Läs hela rapporten här.

Läs mer: Nipprigt – fyra av tio får ingen sparränta

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS