Inom kort kan över 5 000 flerbostadshus räkna med höjda tomträttsavgifter. Det kan vara läge att köpa marken för vissa bostadsrättsföreningar.

Dagens PS hade tidigare rapporterat om tomträttsavgälden som hotar att knäcka bostadsrättsägare.

Nu skriver TT, publicerad i en artikel av Di, att omförhandlade tomträttsavgifter dyker upp titt som tätt, främst i storstäderna. Av 5 300 flerbostadshus med tomträttsavgäld i Malmö, Göteborg och Stockholm är 4 000 av dem i Stockholm.

Det berör tiotusentals boende skriver Di, kanske så många som 100 000 boende beroende på hur många lägenheter husen har. Dessa är fördelade på både bostadsrättsföreningar och privata hyresvärdar.

Kostnaden för enskild bostadsrättsägare

I de allra flesta fall baserar kommunen de höjda priserna på stigande taxeringsvärden. Om föreningen inte tagit höjd för höjda tomträttsavgifter kan det innebära en rejäl höjning av månadsavgiften, i värsta fall någon tusenlapp för enskild bostadsrättsinnehavare.

Ulf Wetterberg, expert på SBC Sveriges Bostadsrättscentrum ger ett exempel där en förening haft ett 70-årigt avtal där priset sattes i början av avtalet, då 3 000 kronor om året. När föreningen nu får en ny tomträttsavgäld hamnar den på 800 000 kronor per år.

Föreningens alternativ är att köpa marken av kommunen. Ulf Wetterbergs råd är att kolla upp priset.

”Kutym är att man får köpa loss marken. Men det är inget lätt beslut. Det är ett av de största besluten en förening kan ta”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Det kan röra sig om flera tiotals miljoner kronor om föreningen är stor men har föreningen råd kan det vara en bra affär enligt Ulf Wetterberg. Speciellt om man tror att priserna på marken kommer fortsätta att stiga.

Löpande räntekostnader för lånet och amorteringar kan ge lägre kostnader för marken på sikt men har föreningen knackig ekonomi och dyra underhåll på gång kanske de bör avstå, enligt Ulf Wetterberg.

Läs mer: Gammal lag kan leda till chockhöjda bostadsavgifter [Dagens PS]