Småbarnsmamma i Stockholm är rädd för att familjen ”kanske tvingas flytta”.

ANNONS

Det är den så kallade tomträtten som spökar, det vill säga marken som bostadsrättsföreningarna inte äger själva och som Dagens PS tidigare berättat om.

I Stockholm riskerar det här att bli ”orimligt dyrt”, konstaterar småbarnsmamman Lina-Beth Norrström som SvD träffat.

Hon säger till tidningen att familjen ”sitter i en rävsax” och syftar på att lägenheterna där familjen bor, i Norra Hammarbyhamnen, i brf Hamnvakten, får en kostnad på cirka 27 000 kronor per lägenhet i snitt, vilket innebär en höjning på över 100 procent på fem år.

Notan: 12 miljoner kronor per år

Bostadsrättsföreningen som uppges vara en av Stockholms största betalar i dag en avgäld till markägaren, men nu ska man i stället betala 12 miljoner kronor om året för tomträtten.

”Med så här osäkra och dyra markavtal skulle vi kanske tvingas flytta om föreningen inte har råd att friköpa marken. Men våra barn går ju i skola här”, säger Lina-Beth Norrström till Svenska Dagbladet där även bostadsrättsföreningens ordförande säger Claes Kjellander rasar mot tomträttsavgiften:

”Det är helt orimligt. Årskostnaden för föreningens tomträtt blir mer än tre gånger högre än uppvärmningskostnaden”.

Guldgruva för Stockholms stad

Enligt artikeln väntas Stockholms stad i år håva in totalt 2,6 miljarder kronor i tomträttsavgifter. Lagen gör det möjligt för kommuner att ta ut en avkastning på marken och det här drabbar tiotusentals boende i flera hundra bostadsrättsföreningar runt om i Sverige.

Bara i Stockholm rör det sig om över 300 bostadsrättsföreningar som drabbas av avgiften.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt har försvinnande få bostadsrättsföreningar – i stort sett ingen faktiskt – råd att friköpa marken, som skulle innebära att de slipper betala den årliga och höga avgiften för tomträtten.

Särskilt sjönära tomträtter har, inte oväntat, höga tomträttsavgifter.

Läs hela artikeln på SvD.se.