Bostadsmarknaden tar inte semester, enligt mäklarna som spår att köptrycket håller i sig.

ANNONS

Visserligen tror mäklarna att priserna, som slår alla rekord nu, planar ut under sommarmånaderna. Men kalkylen är att försäljningarna ligger kvar på en hög nivå, skriver Dagens Nyheter.

Under pandemiåret 2020 tog bostadspriserna fart på allvar med kraftigt ökat flyttbehov, framför allt till större bostäder. Det hänger ihop med att många arbetar hemifrån för att slippa bli smittad av coronaviruset, eller smitta andra.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson fastighetsförmedlingen, säger till DN att många fortfarande är på jakt efter större boyta, även om han tror på ett lugnare tempo på marknaden i sommar.

”Det kommer fortfarande vara många som vill flytta till en bostad som passar de nya behoven och prioriteringarna bättre som inte har hunnit göra det ännu”.

Små förändringar i Stockholm i april

I Valueguards statistik, som Dagens PS berättat om under torsdagsmorgonen, framgår det att priserna fortsätter uppåt på bostadsrätter och villor i riket.

I Stockholm var emellertid marknaden mer dämpad under april, som siffrorna gäller, och där backade villapriserna med 0,1 procent medan bostadsrättspriserna steg 0,1 procent.

ANNONS
ANNONS

Det innebär att priserna i stort sett låga stilla med endast små förändringar. I Stockholm alltså.

”Det är ett hälsotecken. Det hade varit orimligt att priserna skulle fortsätta gå uppåt i samma takt som det senaste året. Den prisökningstakten gör det svårt för de som vill in på marknaden och är inte långsiktigt hållbar. En fortsatt ökning hade också inneburit en ökad risk för efterföljande prisfall”, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i DN-artikeln.