Dagens PS

Bostadspriserna kan sjunka när långa räntor stiger

Bostadspriserna kan sjunka när räntorna stiger
Efter ett prisrace under pandemin kan nu bostadsmarknaden mattas av. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 18 jan. 2022Publicerad: 18 jan. 2022

Bostadspriserna kan mattas av och till och med sjunka under åren som kommer. Stigande långa räntor och mindre efterfrågan gör så att den stekheta bostadsmarknaden kan svalna betydligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Historiskt låga räntor och relativ brist på bostäder har drivit upp priserna under den senaste tiden. Nu ser experterna slutet på ökningarna. Det rapporterar Dagens Industri.

I december låg priserna på bostadsrätter i princip stilla, och villapriserna sjönk med en procent i genomsnitt sett över landet.

Fördubbling av räntan till 2025

SEB var först med att höja bolåneräntan förra veckan, och snart följde Nordea och Skandia efter. Förklaringen är den stigande inflationen, och trenden ser ut att kunna fortsätta.

Enligt experterna kan man förvänta sig en ungefärlig fördubbling av femårsräntan fram till 2025, från dagens snittsiffra på 1,7 procent till runt 3 procent. När det gäller priserna på bostäder beskrivs marknaden som ljummen, och kanske kan de till och med sjunka.

Bostadspriserna sjunker?

”Vi spår att det kommer att bli en ganska ljummen utveckling på bostadsmarknaden efter i år, rent av att priserna kommer sjunka 2023–2024″, säger Robert Boije, chefsekonom hos SBAB till DI. “Men det är ingen dramatik utan vi pratar om cirka 5 procent”.

Det faktum att befolkningstillväxten förväntas sjunka bidrar också till prognosen. Efterfrågan minskar, och samtidigt finns det en hel del nybyggda bostäder på marknaden.

ANNONS

Läs även: Hybridform kan påverka bostadspriser 

Läs även: Prognos: Svag svensk krona under 2022

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS