Tvärt om fortsätter priserna uppåt trots amorteringskravet, som infördes för nio månader sedan.

ANNONS

”Vi ser ännu ingen tydlig påverkan av amorteringskravet. Så vi har fortsatt uppåtgående priser på bostadsmarknaden”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, till Sveriges Radio.

Det var 1 juni i fjol som amorteringskravet blev verklighet i syfte att kyla ned den överhettade bostadsmarknaden.

Men nu visar Mäklarstatistiks siffror, som gäller utvecklingen fram till och med april, att amorteringskravet haft ingen eller bara ytterst marginell effekt. Prisökningarna är fortsatt stora särskilt under senaste tolv månaderna. I snitt handlar det om en prisökning på 7 procent i riket på bostadsrätter och 9 procent upp på villor.

I centrala Stockholm – som har Sveriges dyraste bostäder – är den genomsnittliga prisökningen något lägre, 6 procent, under perioden medan priserna i Göteborg det senaste året stigit med 10 procent och i Stor-Malmö med hela 18 procent – den högsta procentuella ökningen i landet, även om bostadspriserna är förhållandevis låga i Malmö för att vara en storstadsregion.

I Stockholms innerstad ligger bostadspriset i dag på drygt 90.000 kronor per kvadratmeter, utom i Vasastan/Norrmalm där snittpriset passerat 100.000 kronor per kvadratmeter, konstaterar SR.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Akut bostadskris trots ökat byggande [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Dråpslag hotar ägare till bostadsrätter [DagensPS.se] >