Priserna på bostäder faller mest i Stockholm i juni – hela 4,5 procent för bostadsrätter, enligt ny statistik från Valueguard.

ANNONS

”Vi befinner oss i en nedgång som kommer fortsätta ytterligare några månader innan vi når en ny jämvikt mellan köpare och säljare. Troligtvis kommer det handla om en nedgång på 10–15 procent från toppen vi såg för ett halvår sedan”, säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, i en mejlkommentar till Dagens PS och fortsätter:

”Att bostadspriserna nu korrigeras på grund av omvärldsfaktorer så som krig, ränteutveckling, börsoro samt en pandemidopad bostadsmarknad är fullt naturligt och vänta”.

I juni gick prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, ner 3,8 procent, enligt Valueguards siffror.

Bostadsrättsindex gick ner med 3,9 procent och villaindex med 3,8 procent.

Så stora är pristappen i Stockholm, Göteborg och Malmö

Stockholm är största sänket – där var nedgången 4,5 procent för bostadsrätter och 4,6 procent för villor.

ANNONS
ANNONS

I Göteborg gick priserna ner med 3,5 procent för bostadsrätter och 4,7 procent för villor.

Priserna i Malmö gick ner med 3,4 procent för bostadsrätter och 3,6 procent för villor.

När Valueguard justerar för säsongseffekter går det så kallade HOX-indexet ner med 2,2 procent.

Bostadsrättspriserna går ner med 2,7 procent medan villapriserna går ner med 2,1 procent efter säsongsjustering.

Den negativa trenden håller i sig

”Juni har ofta varit en svag månad på bostadsmarknaden vilket gör att nedgången är mindre efter säsongsjustering”, skriver Valueguard som även kikat på första halvan i juli i Stockholm och Göteborg och konstaterar att priserna fortsätter nedåt i rikets största städer.

I Stockholm backar priserna med 3,7 procent och i Göteborg med 2,6 procent under första halvan av juli – jämfört med hela juni.

ANNONS
ANNONS

”Sedan priserna toppade i mars har priserna fallit brett i hela landet. Priserna har fallit mest i huvudstaden. Där har priserna gått ned kring 8 procent, medan fallet varit mellan 4,0 och 5,7 procent bland övriga offentliga index. Fallet har varit något större för bostadsrätter än för villor. Mellan mars och juni föll bostadsrättspriserna i riket med 6,4 procent, medan villorna föll med 5,5 procent”, skriver Valueguard.

Erik Wikander på Svensk Fastighetsförmedling är inte förvånad:

”Priskorrigeringen som sker nu är inte oväntad och ganska sund för bostadsmarknaden, och vi ska komma ihåg att även med en prisnedgång på 15 procent så ligger priserna högre än de gjorde innan pandemiåren som dopade marknaden. Nivån före pandemin bör vara referenspunkten för vad som är en relevant prisnivå framåt”, menar han.

Läs även: Boräntan har stigit med enorma 186 procent [Dagens PS]