En majoritet av de bostadsrättsföreningar som SBC (Sveriges bostadsrättscentrum) förvaltar väntas höja sina avgifter, berättar Dagens Industri.

ANNONS

SBC förvaltar omkring 4 500 bostadsrättsföreningar.

”Det gäller nu att styrelserna vågar ta ut ’rätt’ avgift”, säger Markus Pålsson, SBC:s chef för den ekonomiska förvaltningen, till tidningen som även förklarar att konkurserna ökat bland bostadsrättsföreningar i landet.

Hittills i år har 49 bostadsrättsföreningar gått i konkurs, enligt uppgifter som kreditupplysningsbolaget Creditsafe tagit fram åt Di.

Under hela fjolåret gick 45 bostadsrättsföreningar omkull.

Men organisationen Bostadsrätterna avfärdar att det är frågan om en konkursvåg som under fastighetskrisen på 1990-talet.

Däremot är rådet till bostadsköpare att vara observant.

”Tyvärr har många inte lärt sig se igenom föreningarnas ekonomi. Det viktigaste är företaget du köper in dig i och dess framtidsutsikter – inte vad det är för kakel i badrummet”, säger Göran Olsson, styrelseledamot och tidigare vd för Bostadsrätterna, till Di.

Han förklarar att effekterna av ränteuppgången ännu inte slagit igenom, men i dag tvingas inte medlemmar överge sin bostad som tidigare, tillägger han samtidigt.

ANNONS
ANNONS

SBC förklarar att avgiftshöjningar är en av höstens största frågor.

I artikeln framgår det att finanskonsultbolaget Finopti kalkylerat med kraftfulla avgiftshöjningar, 35 till 40 procent, då många BRF:er uppges befinna sig i ett ansträngt läge och där energipriserna väntas öka ännu mer.

Läs även: Boräntan har stigit med enorma 186 procent [Dagens PS]