Köparna mer försiktiga – särskilt av lyxbostäder.

ANNONS

Det säger Erik Olsson, vd på Erik Olssons Fastighetsförmedling, till Sveriges Radio.

”Aktiebörsen har en viss inverkan på bostadspriserna. Väldigt lite på det vanliga segmentet men på lyxbostäder, 20 miljoner och uppåt, där har aktierörelser större påverkan”, förklarar han men tillägger att börsoron har negativ påverkan på ”alla typer av bostäder”.

När finansmarknaderna skakar drar bostadsspekulanter av alla dess sorter öronen åt sig, konstaterar han.

Dagsfärska siffror från Svensk Mäklarstatistik, som refereras av SR, visar att villapriserna i riket gått upp med 2 procent de senaste tre månaderna.

Under samma period har priserna på lägenheter sjunkit med 2 procent. Dock bör det tilläggas att bostadsrättspriserna under senaste året i snitt stigit med 7 procent i riket och 9 procent på villamarknaden.

När det gäller nedgången på bostadspriserna är det på den annars så glödheta Stockholmsmarknaden som lägenhetspriserna gått ned något.

ANNONS
ANNONS

Förutom en orolig börs påverkas bostadspriserna negativt av hotet om ett skuldkvotstak, konstaterar Erik Olsson i SR-intervjun.

”Jag är helt övertygad om att sådana åtgärder som politikerna inför kommer att bromsa prisutvecklingen. Då tar man pengar från folks plånböcker och disponibla inkomst. Då minskar betalningsviljan.”