Mäklare är inte skyldiga att informera om bostadsrättsföreningen äger marken eller om det är en tomträtt. Trots att det kan leda till chockhöjda avgifter.

ANNONS

Dagens PS har tidigare rapporterat om den så kallade tomträtten, som kan leda till chockhöjda avgifter och som hotar att knäcka bostadsrättsägare.

När bostadsrättsföreningen inte äger marken betalar de i stället en avgift för marken de disponerar, en tomträttsavgäld. För de som äger en bostadsrätt som ligger centralt kan tomträttsavgälden bli en dyr historia. Det kan bli en skillnad på flera tusen kronor i månaden när markhyran höjs.

Svenska Dagbladet skriver nu att mäklare inte har skyldighet att informera lägenhetsspekulanter om huruvida bostadsföreningen äger marken eller om det är tomträtt. Det konstaterar både Fastighetsmäklarinspektionen och Mäklarsamfundet.

”Tomträtt är inte en obligatorisk uppgift i objektsbeskrivningen”, säger Daniel Elm, jurist vid Fastighetsmäklarinspektionen.

Beslut från 2018

Fastighetsmäklarinspektionen kom med det vägledande beslutet 2018 att mäklare inte måste informera om tomträtt. Det året anmäldes en mäklare i Stockholms innerstad för att hon inte hade tagit med uppgiften om tomträtt i objektsbeskrivningen.

Då hade diskussioner om tomträtt och kostnadshöjningar för föreningar pågått sedan 2016. Mäklaren hade även fått två mail från anmälaren om att hon sålde en bostadsrätt i en förening med tomträtt.

Mäklaren menade att köparen själv får ta reda på sådana uppgifter, exempelvis genom att söka i årsredovisningen.

”Fastighetsmäklarinspektionen konstaterade att det inte är frågan om en obligatorisk uppgift i objektsbeskrivningen och att mäklaren därför inte har någon skyldighet att ange detta i objektsbeskrivningen”, säger Daniel Elm.

ANNONS
ANNONS

Då kan mäklare behöva informera

Fastighetsmäklarlagen preciserar inte vad mäklare måste upplysa om när det gäller tomträtt. Däremot konstaterar Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet, att bara den mäklare som vet att föreningen har tomträtt kan behöva informera köparen.

”Det avgörande är om detta har väsentlig betydelse för en köpare och om mäklaren känner till det”, säger Björn Wellhagen.

Läs mer: Det okända avdraget du inte får missa när du säljer din lägenhet [Dagens PS]