Enligt Aftonbladets Anderas Cervenka riskerar svenska bostadsägare att få betala i snitt 100 miljarder kronor mer om året i räntor på sina bolån.

ANNONS

Boräntorna skenar och uppges snart ha trefaldigats till de högsta nivåerna på tio år, skriver Cervenka i tidningen där han konstaterar med hänvisning till Statistiska centralbyrån att svenskarna tagit bostadslån för nästan 4 000 miljarder kronor, vilket enligt AB-skribenten är en ökning med nästan 2 000 kronor på tio år.

Men trots den stora skuldökningen betalade svenskarna betydligt lägre ränta för sina bolån 2021 än 2011.

Men nu har Riksbanken flaggat för att höja styrräntan över noll procent, det kan komma en första höjning redan i april.

Samtidigt har flera banker redan höjt sina boräntor.

En stor bov är inflationen, som i dag ligger långt över Riksbankens inflationsmål på 2 procent. Även de extremt höga energipriserna och det just nu pågående kriget i Ukraina påverkar, som Dagens PS nyligen berättade om och där Handelsbanken räknar med ökade boendekostnader med i genomsnitt 1 300 kronor mer i månaden på grund av det och höjda räntor.

ANNONS
ANNONS

Cervenka förklarar att hushållen i slutet av 2011 betalade i snitt 4,1 procent för sina bolån.

Spår nya räntehöjningar från bankerna snart

Det kan jämföras med i slutet av 2021 då de bara betalade i genomsnitt 1,47 procent för bolånen. Alltså ett mycket lägre belopp än för tio år sedan (före skatteavdrag) både på rörliga och bundna boräntor.

Bankerna vill tjäna pengar och gör det också på bolånen genom bolånemarginalen.

”Skulle bankernas ökade kostnader för att låna hålla i sig kommer räntorna att behöva höjas ännu mer och det ganska snart”, skriver Cervenka i Aftonbladet och fortsätter:

”En ränteökning från 1,47 procent till 4 procent i snitt skulle innebära att ränteutgifterna på ett bolån på tre miljoner ökar från 3 675 kronor i månaden till 10 000, före ränteavdrag. Det är en ökning med över 170 procent.”

Det är, konstaterar han i artikeln, en ökning med 100 miljarder kronor om året bara i boräntor.

ANNONS
ANNONS

Dock bör det understrykas, vilket också Cervenka gör, att räntechocken inte slår till över en natt då över häften av de svenska bolånetagarna i dag har bundna bolån.

Svenska Dagbladet berättar i söndagsutgåvan att de flesta storbanker men även andra aktörer höjt sina boräntor. Läs mer om det här.

Läs även: SBAB: I april höjer Riksbanken räntan [Dagens PS]