Unga är största förlorarna på dagens räntehöjningar, menar FI-chefen Erik Thedéen och fruktar att de ”invaggats i en falsk säkerhet”.

ANNONS

När banker och andra bolåneaktörer nu höjer räntorna i spåren av Riksbankens höjda styrränta är det unga som tagit stora lån som drabbas hårdast, enligt Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

”Jag är orolig för att de har invaggats i en falsk säkerhet”, säger FI-chefen i en intervju med Aftonbladet.

Unga har levt länge i en miljö med nollränta och lånat mycket för att kunna köpa bostad i storstan.

Detta är inga problem när priserna på bostäder rusar, men när räntorna nu går upp i bostadsmarknaden tycks ha kylts ner krävs det marginaler, säger Thedéen.

FI-chefen: Tvingas ändra sitt sätt att leva

”Det här kommer att slå rakt in i hushållskassorna. Jag tror inte att folk kommer att gå i personlig konkurs, men man kommer att behöva ändra sin konsumtion och sitt sparande”, säger Thedéen till AB.

Det som räddar många är att de har jobb med höga inkomster, men ingen kan samtidigt sia om hur hög räntan blir framöver, slår FI:s generaldirektör fast och säger att sju procent är max vad många tål.

Den som har högre belåningsgrad än vad bostaden är värd blir ”inlåst” och största förlorarna är de som köpt bostad på senare år till höga priser och med hjälp av skyhöga lån.

Unga som ännu inte kommit in på bostadsmarknaden är vinnarna, enligt FI-chefen som menar att de inte behöver skuldsätta sig lika mycket med en lugnare prisutveckling på bostäder.

Samtidigt varnar han för riskerna i AB-intervjun om räntorna fortsätter upp och lönerna stiger i motsvarande takt, det är blir ”en farlig spiral”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Läs även: De är vinnare när bankerna höjer boräntan [Dagens PS]

Läs mer: Riksbanken sågas rejält: ”Hån mot svenska folket” [Dagens PS]

Läs också: Experter: Dagens räntehöjning ”bara början” [Dagens PS]