Riksbankens räntehöjning kommer inte som någon blixt från klar himmel, men det är “bara början”, enligt experter. Kolla hur din ekonomi påverkas.
Experter: Dagens räntehöjning "bara början"
Mest läst i kategorin
Dagens PS har redan berättat att Riksbanken lämnar nollräntan och höjer den viktiga styrräntan till 0,25 procent.
SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström menar att torsdagens räntehöjning är “bara början”.
Riksbanken vill bekämpa inflationen som har stigit till över 6 procent. Det är långt över inflationsmålet på 2 procent.
Så vad väntar?
Enligt Kristina Lagerström är det svårt att sia om.
“Risken finns också att Riksbanken tar i så mycket med räntehöjningar att ekonomin kraschar, i värsta fall dessutom utan att lyckas få ner inflationen, som ju delvis styrs av krig och oljepris. Då kan bostadspriserna falla också, över 30 procent säger Finansinspektionen när den är på sitt dystraste humör”, skriver hon i en kommentar på SVT men påpekar att det ändå är långt till just det scenariot.
Experter: Räkna med dyrare bolån efter dagens räntehöjning
Oavsett innebär dagens räntehöjning att bolånen blir dyrare.
Enligt Riksbanken kommer den rörliga boräntan vara 1,5 procentenhet om två år vilket innebär att bolånet blir 900 kronor dyrare per miljon.
Samtidigt kan bolånen bli dyrare än så om räntan höjs mer än vad som nu sägs.
Riksbankschefen Stefan Ingves slår fast att den epok vi nu sett med “extremt låga räntor är över”.
Det var beskedet på dagens presskonferens med anledning av att styrräntan justeras upp.
Det handlar om att inflationen inte ska få bita sig fast med allt vad det innebär i stigande priser och krav på högre löner.
Swedbanks vd Jens Henriksson välkomnar räntehöjningen och hävdar att hushållen tål högre räntor.
Senaste nytt
Chefsekonom: Det var en “räntechock”
Men analytiker anser att Riksbanken kunde väntat och kallar höjningen för “hökaktigt”.
“Räntebanan reviderades upp massivt”, kommenterar exempelvis Nordeas chefsekonom Torbjörn Isaksson höjningen, berättar SvD och Nyhetsbyrån Direkt.
Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, tror att Riksbanken tvingas revidera upp sin inflationsprognos och räntebana och att fler räntehöjningar är att vänta på varje penningpolitiskt möte till april 2023.
Robert Boije, chefekonom på bolånebanken SBAB, anser enligt samma tidning att Riksbanken nu agerat “välavvägt, klokt och väntat”.
Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, anser å sin sida att det som kom ut från Riksbankens möte i dag var en “räntechock”.
Hon varnar för “felsteg” i ett osäkert läge.
Hans Bolander på Dagens Industri tror, precis som SVT:s ekonomiexpert, att räntehöjningarna bara börjat.
“Alla med rörliga bolån bör spänna fast säkerhetsbältet. Nu finns goda skäl att tajta till utgiftsbudgeten och förbereda sig på tuffare tider”, skriver Bolander på Di.se.
DN:s expert: Historisk omläggning av räntepolitiken
DN:s ekonomikommentator Carl Johan von Seth konstaterar att Riksbankens beslut om att höja reporäntan 0,25 procent innebär “en historisk omläggning av svensk räntepolitik” efter nästan åtta år av nollränta eller räntor under noll.
“Planen är att höja två eller tre gånger till i år – och lika många gånger nästa år. I så fall kan styrräntan hamna kring 1,8 procent mot slutet 2023”, skriver Carl Johan von Seth, det är “hög tid för de som har lån att se över sina räntekostnader”, manar han.
I Ekot i Sveriges Radio talas det om att Riksbanken nu “lägger ytterligare en börda på hushållen”.
Joakim Bornold, sparekonom hos Söderberg & Partners, förklarar på Dina Pengar i Expressen hur du ska göra med bolånet nu.
På Aftonbladet kan du läsa mer ingående om hur mycket dyrare bolånet blir.
Göteborgs-Posten, GP, reder ut hur just din plånbok påverkas av dagens räntebesked. Missa inte det!
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.