Efter att riksbankschefen Stefan Ingves under torsdagen meddelat att styrräntan sågas Riksbanken nu tillsammans med tidigare minusräntor och tidigare prognoser. 

ANNONS

Som Dagens PS tidigare rapporterat höjer Riksbanken styrräntan till och med 0,25 procent. En liten siffra som meddelades av riksbankschefen Stefan Ingves – men som fått stora reaktioner hos ekonomijournalister. Nedan ett axplock.

Riksbanken sågas rejält

Hårdast ut går kanske ekonomireportern Andreas Cervenka i Aftonbladet som toppar deras nyhetssajt med rubriken ”Riksbankens fiasko ett hån mot svenska folket”.

”Frågan är varför inte detta gjordes för länge sedan. Inflationen har legat över målet i snart ett år”, skriver Cervenka bland annat.

”Med sin lågräntepolitik har Riksbanken gynnat de som lånat pengar och äger tillgångar. Människor som lever på lön, bor i hyresrätt och har besparingar på banken är förlorare”, skriver Cervenka i Aftonbladet.

PANIK och bara början?

SvD har en rubrik: ”kanske borde vi minnas när det var ”PANIK”, en referens till 90-talskrisen.

”Kanske kan de senaste två månadernas händelseförlopp fungera som en påminnelse om att ekonomiska förhållanden kan skifta fort, och att prognoser – även när de kommer från en institution som Riksbanken – bör tas med en nypa salt”, skriver Essy Klingberg i Svenska Dagbladet.

Di har rubriken ”Det här är bara början – spänn fast säkerhetsbältet” på sin analys.

ANNONS
ANNONS

”Sammanfattningsvis finns det nu goda skäl att tajta till utgiftsbudgeten och förbereda sig på lite tuffare tider. Boräntorna kan bli högre än 3 procent, mat- och energipriser lär ligga kvar på höga nivåer och antalet nya stödpaket från regeringen kommer att vara begränsat”, kommenterar Hans Bolander i Dagens industri.

Läs mer: Experter: Dagens räntehöjning ”bara början” [Dagens PS]

Läs även: Riksbanken höjer styrräntan till 0,25 procent [Dagens PS]