År 2013 talade dåvarande riksbankschef Stefan Ingves om att finansiell stabilitet och prisstabilitet måste skötas tillsammans men fick inte gehör av riksdagen.

ANNONS

Stefan Ingves föreslog 2013 att Finansinspektionen och Riksbanken skulle slås ihop, men riksdagen beslöt att ge Finansinspektionen ansvaret för den finansiella stabiliteten, det skriver Svenska Dagbladet.

Många efterlyser finansiell stabilitet

Klas Eklund, senior ekonom på advokatbyrån Mannheimer Swartling, påtalar att alla nu vet hur det gick.

”Riksbanken körde sitt race med alldeles för låga räntor under alldeles för lång tid och Finansinspektionen fick försöka hantera den finansiella stabiliteten. Men inspektionens arsenal är mycket svagare än Riksbankens”, säger han till SvD.

Att centralbanker länge höll räntorna låga och sedan plötsligt och snabbt höjde dem har skapat oreda på marknaderna och många efterlyser finansiell stabilitet.

Styrräntan är det kraftigaste verktyget

Det blev ingen sammanslagning mellan Finansinspektionen trots att det funkar så i vissa länder och sedan riksdagsbeslutet 2013 ska Riksbanken fokusera på inflationsmålet.

Problemet när Finansinspektionen ansvarar för den ekonomiska stabiliteten är att Riksbanken har det kraftigaste verktyget, styrräntan.

”Ingves är världsmästare i finansiell stabilitet, sedan tog riksdagen ifrån honom ansvaret för den finansiella stabiliteten. Man måste se över gränsdragningen mellan olika myndigheter. Politikerna borde gå på den linje som Ingves förespråkade och lägga båda uppgifterna i samma myndighet”, säger Klas Eklund till SvD.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Myndigheterna som hanterar en eventuell finanskris [Dagens PS]