Statistiken skvallrar om ett prisras på 40 procent på bostadsrätter, men mäklare på den lilla orten i Sverige är skeptisk.

ANNONS

”Jag tror inte att det handlar om några 40 procent – det är väldigt långt ifrån”, säger Bo-Göran Kling på Mäklarhuset i Vänersborg i Västergötland till Dagens Nyheter.

Det är Länsförsäkringar fastighetsförmedlings siffror som baseras på uppgifter från Svensk mäklarstatistik som visar att prisfallet blev dramatiska 40 procent på bostadsrätter i Vänersborg i fjol.

Det uppger alltså DN och konstaterar att prisraset var det största i landet på lägenheter.

Bo-Göran Kling och hans mäklarkollega höjer på ögonbrynen och funderar, skriver tidningen, om statistiken verkligen är korrekt.

Små bostadsrätter mest svårsålda i Vänersborg

”Priserna har ju gått ner, det märker vi ju av. Men tar man bort nyproduktionerna kanske priserna gått ner en 10-15 procent i snitt. Med lokala variationer – i vissa områden något högre, i mer attraktiva lägen mindre”, säger Bo-Göran Kling i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt kan han inte bortse från en ökad oro bland bostadsrättsägare över att inte få bostaden såld i det ekonomiskt tuffare läget.

Svårast är det enligt honom att sälja mindre bostäder, särskilt ettor.

DN berättar också att mäklarna i Vänersborg lyckats sälja några riktigt heta lägenheter till rekordpriser.

I den meningen är det inte becksvart för ortens mäklare.

Även i Falköping rasade priserna på bostadsrätter markant under förra året. Prisnedgången var 37,3 procent medan prisfallet i Oxelösunds kommun var 30,9 procent.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Han varnade för bubblan: ”Bostadspriser ned 2023” [Dagens PS]

Läs även: Äger du verkligen en lägenhet?