Analys: Lånefesten slut - nu höjs räntan

Uppdaterad: 26 sep. 2017Publicerad: 26 sep. 2017
Snart stiger räntorna och det kan löna sig att binda räntan på bolånet
Snart stiger räntorna och det kan löna sig att binda räntan på bolånet

“Planera för högre räntor”, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

Skribenten Johanna Jeansson menar att räntebotten är nådd och att den rörliga räntan väntas stiga framöver.

Det har inte lönat sig särskilt bra att binda sina lån på fem år under senaste 20 åren, konstaterar hon, vilket förklarar varför så många svenskar väljer rörlig ränta.

Enligt artikeln har “mer än två tredjedelar av bolånestocken rörlig ränta”.

Men det kanske är dags att tänka om nu, anser Di:s skribent, eftersom rörliga lån gör att “räntehöjningar biter snabbare och när räntorna nu väntas stiga skulle det kunna vara ett bra tillfälle att binda hela eller delar av sina lån”.

Just nu är det dessutom “historiskt låg” skillnad mellan rörligt och bundet; det gör att “det kostar relativt lite att binda”, förklarar Johanna Jeansson och fortsätter:

“Ett andra skäl är att både rörliga och bundna räntor lär stiga. Nästa år väntas Riksbanken höja för första gången sedan 2011 och om tre år visar centralbankens egen prognos att reporäntan har kravlat upp till 0,6 procent. Om bankerna behåller sina bolånemarginaler på samma nivå som i dag betyder det en rörlig boränta på drygt 3 procent – väl över dagens femåriga bostadsränta.”

Men trots flera omständigheter som talar för att det kan vara klokt att binda sin lån väljer snudd på 80 procent av nya bolånetagare rörlig ränta – enligt SBAB – vilket är “förvånande”, anser Di:s skribent.

Oavsett hushållens argument för rörligt är det “dags att planera för att räntorna stiger från dagens nedpressade nivåer”, slår tidningens Johanna Jeansson fast.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.