Black Friday ser inte ut att generera de höga siffror som handeln i många länder hade hoppats på. Shoppare har allt mindre pengar i plånboken, där européer kommer spendera en femtedel mindre än vanligt under utförsäljningarna framöver.

ANNONS

Black Friday ser verkligen ut att bli en svart fredag. I alla fall om man ska tro mätningarna som har gjorts runt om i Europa där shoppare uppger att de kommer spendera upp till en femtedel mindre på Black Friday och andra rea-perioder som kommer framöver, skriver CNBC.

USA sticker ut under Black Friday

Shoppare i länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland och även Australien håller hårt i sina slantar. Det är egentligen bara i USA som konsumenterna uppger att de kan tänka sig att shoppa lite extra, och många kan nog räkna med att göra riktiga kap när företagen slåss om att rea ut sina varor till allt mer kräsna konsumenter som nu har marknaden på sin sida.

För den som har tid och möjlighet att shoppa runt kan spara stora summor.

”Black Friday är ett viktigt ögonblick i shoppingkalendern för fysiska och online-återförsäljare som fortfarande återhämtar sig från pandemin och nu möter konsumenter som drar ner på sina utgifter för många icke-nödvändiga varor,” uppger Jessica Distler, vd på konsultfirman BCG.

Dystert läge i Sverige

I Sverige ser läger vidare dystert ut för handlarna där Black Friday i år, enligt Svensk Handel, förväntas inbringa nästan en miljard mindre än i fjol.

Även julhandeln i Sverige ser ut att falla i år, och det har aldrig hänt tidigare, där konsumenterna kommer ha stenkoll på vad de vill lägga sina julklappspengar på.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nattsvart för e-handlare – rekordmånga konkurser [Dagens PS]

Läs även: Black Friday: Så slipper du bli lurad på rea [Dagens PS]