Januari väntas bli mer stendöd än vanligt på shoppingfronten och svenska handlare sätter nu sitt hopp till Black Friday och julhandeln.

ANNONS

Enligt Sofia Larsen på Svensk Handel är rea-veckan med Black Friday och årets julhandel ”viktigare än på väldigt länge” för redan hårt pressade handlare.

Det säger hon till Tidningen Näringsliv, TN.

Detaljhandelsanalytikern Rolf Karp på Aktiespararna utgår från att januari blir en större utmaning än vanligt för handlarna.

Räknar med fler konkurser efter Black Friday och jul

”Folk har inte råd att köpa någonting”, säger han till TN och spår en högre andel konkurser i branschen och att fler handelskedjor får finansiella problem.

Januari brukar kallas ”årets fattigaste månad”.

ANNONS
ANNONS

Karp menar att risken är stor att många handlare nu sitter med för stora lager, inte minst inom e-handeln där affärerna blommade under pandemin men där aktörerna nu har konfronterats med en annan, betydligt mer bister verklighet.

Hyreshöjningar på 10,9 procent drabbar handlarna

En ovanligt varm höst har dessutom, enligt Rolf Karp, gjort att många låtit bli att shoppa höst- och vinterkläder.

Där till stundar kraftiga hyreshöjningar på 10,9 procent för butikslokaler efter årsskiftet.

Läs mer här: Inflation med höga hyror driver handlare i konkurs [Dagens PS]

”Det kommer att slå väldigt, väldigt hårt mot handlare”, säger Sofia Larsen till TN och uttrycker oro över vad effekten blir för arbetstillfällena i branschen.

ANNONS
ANNONS

Black Friday väntas i år, enligt Svensk Handel, inbringa nästan en miljard mindre än i fjol till följd av det kärvare ekonomiska läget för konsumenter.

Läs mer: Mardröm: ”Handeln befinner sig i stormens öga” [Dagens PS]

Läs även: Nattsvart för e-handlare – rekordmånga konkurser [Dagens PS]