Det är nattsvart för Sveriges e-handlare där rekordmånga bolag har gått i konkurs hittills i år. Lågkonjunkturen med allt mindre shopping ligger bakom konkurserna.

ANNONS

Under pandemin när vi spenderade mycket tid i hemmet och hade pengar att lägga på e-handel gick det rakt uppåt för många e-handlare. Nu när inflationen tränger allt längre ner i plånboken och lågkonjunkturen hänger som ett mörkt moln över shoppandet pekar de siffrorna istället neråt.

Konkurser ökade med 200 procent

Det är ingen glad statistik som presenteras, där antalet bolag som gick i konkurs ökade med 200 procent förra månaden, enligt siffror från kreditupplysningsföretaget Creditsafe, berättar Breakit. 

Höjda hyror har även drabbat detaljhandeln hårt. Dagens PS har tidigare rapporterat om konkursstatistiken för september som visade att just detaljhandeln var hårdast drabbad, där konkurserna ökade med 45 procent.

131 e-handlare hittills i år

För landets e-handlare ser det alltså ännu värre ut, där 131 bolag hittills har gått omkull i år. Förutom att allt fler håller hårt i sina plånböcker så har handlarna problem med skenande reklamkostnader, leveranskedjor som fortfarande inte fungerar med bland annat förseningar och stora lager.

Läs även: 16 000 tyska företag riskerar konkurs – redan i år [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Credit Suisse: Analytiker avfärdar konkurshot [Dagens PS]