Trots att Axfoods kvartalsrapport överträffar förväntningarna med en rörelsevinst på 794 miljoner kronor, förutspår bolagets vd Klas Balkow ännu högre matpriser framöver, skriver Göteborgsposten. 

ANNONS

I en tid då inflationen trissar upp priserna och konkurrensen är hård rullar det just nu på bra för matjätten Axfood som återhämtat sig efter pandemin och framstår som en av få vinnare på Stockholmsbörsen under 2022.

Överträffar förväntat resultat

I sin första kvartalsrapport kan Axfood visa upp en rörelsevinst på 794 miljoner kronor, vilket överträffar det förväntade resultatet på närmare  739 miljoner kronor, skriver Göteborgsposten.

Något som kan förklaras med att kunderna hittat tillbaka till både Hemköp och Willys, samt att restaurangnäringen åter rullar, vilket gynnar grossisten Snabbgross.

Trots detta ser Axfoods vd Klas Balkow med stor försiktighet på framtiden och flaggar för att matpriserna kan komma att höjas ytterligare framöver, skriver Göteborgsposten.

”Vi är inne i en mer oförutsägbar tid. Hur priserna kommer att utvecklas beror på olika faktorer, som hur länge kriget pågår, energi- och drivmedelspriser och hur det går för olika skördar. Med den situationen vi har nu med krig i Europa kan vi nog räkna med höjda priser”, säger Balkow.

Svårbedömd marknad

Som tillägg till bristen på drivmedel har även inflationen påverkat Axfoods  kostnader. Detta i en tid då matpriserna redan stigit med 3,9 procent under årets första kvartal, enligt SCB.

Nu är målet att göra det bästa av situationen på en svårbedömd och föränderlig marknad. Något som Balkow ändå tycks se med en viss tillförsikt på.

ANNONS
ANNONS

”Vi jobbar med mat, och det är något som alla behöver. Så vi har fortfarande bra efterfrågan även om det är låga marginaler och hård konkurrens på marknaden”, säger han.

Läs även: Ryssland bakom världens matosäkerhet [Dagens PS]

Läs även: Indien vill öka export av livsmedel – bortfall från Ukraina[Dagens PS]