Dagens PS

Missa inte det här vid andrahandsuthyrning

Missa inte att ha koll på det här vid andrahandsuthyrning
SBC:s bolagsjurist reder ut vad som gäller för den som planerar att hyra ut sin lägenhet i andra hand samt vad bostadsrättsföreningar bör tänka på. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 23 okt. 2020Publicerad: 21 okt. 2020

Andrahandsuthyrning med ockerhyra är inte ovanligt och många köper lägenhet bara för att hyra ut den. Men hur ser regleringen för andrahandsuthyrning ut? Juristen reder ut en snårig lag och tipsar om vad bostadsrättsägare och bostadsrättsföreningar bör ha koll på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har sålts fler lägenheter än vanligt under sommaren och våren. Men vissa köper inte lägenhet för att bo i själv utan för att hyra ut den i andrahand. Men vad gäller om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand? Och vad gäller för bostadsrättsföreningen? SBC Sveriges Bostadsrättscentrums reder ut.

”Bostadsrättsföreningen har handlingsutrymme att säga upp nyttjanderätten till lägenheten och begära att bostadsrättsinnehavaren flyttar om otillåten andrahandsuthyrning sker. För att förhindra missförstånd bör styrelsen sätta upp tydliga rutiner för vad som gäller vid andrahandsuthyrning och försäkra sig om att alla medlemmar tagit del av vad som gäller”, säger Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC Sveriges Bostadsrättscentrum.

Andrahandsuthyrning är något som kan skapa dålig stämning mellan styrelsen och föreningens medlemmar, visar en undersökning gjord av SBC Sveriges Bostadsrättscentrum. Undersökningen visar även att den största anledningen till att styrelsen bör neka en köpare medlemskap är om lägenhet köps i syfte att hyras ut.

Det här är viktigt att känna till

Det är viktigt som bostadsrättsägare att känna till vad som gäller kring andrahandsuthyrning, då ett uteblivet medlemskap i föreningen kan medföra stora konsekvenser.

”Det är av stor vikt att känna till fällorna vid andrahandsuthyrning av din bostadsrätt, inte minst då många ser illa på att bostäder enbart köps i syfte att hyras ut i andrahand. Inledande bör du som vill hyra ut din bostadsrätt lämna in en skriftlig ansökan till styrelsen där skäl till uthyrning, hur lång tid bostaden hyrs ut till och till vem tydligt framgår”, säger Stefan Lindberg.

”Efter godkänd ansökan är det även viktigt att upprätta ett andrahandskontrakt och framförallt inte glömma att det fortfarande är ditt ansvar att avgiften till föreningen betalas i tid, oavsett vem som bor i din lägenhet”, avslutar Stefan Lindberg

Läs mer: Vill du ge ditt barn en bostadsrätt? Det här gäller  

Bostadsrättsägares vanligaste frågor – och svaren

ANNONS
ANNONS
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS