Dagens PS

7 råd för att maximera semesterekonomin

Var fjärde svensk planerar att spendera mer i sommar än de gjorde på semestern förra året enligt SIFO.
Var fjärde svensk planerar att spendera mer i sommar än de gjorde på semestern förra året enligt SIFO, trots det försämrade ekonomiska läget. (Foto: Unsplash)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 18 aug. 2023Publicerad: 15 juni 2023

Sommaren och semestern närmar sig med stormsteg samtidigt som den första värmen har kommit till Sverige. I takt med detta börjar allt fler se över sina semesterplaner, och därmed vilken ekonomi de kommer att ha under de varma månaderna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sommaren anses nästan vara en helig tid för svenskarna, när semestern kallar och solen äntligen sticker fram sitt tryne. Det goda vädret verkar också påverka hur svenskarna använder sina pengar, då sommarmånaderna tenderar att locka till lyxköp och kostnadsbelagda semestrar mer än andra tider på året.

Faktum är att nästan var fjärde svensk planerar att spendera mer i sommar än de gjorde på semestern förra året enligt SIFO, trots det försämrade ekonomiska läget.

Så hur gör man för att pengarna ska räcka till under semestern? Fortsatt höga energi-, mat- och drivmedelspriser gör att vissa funderar på att låna pengar direkt, medan andra ser över sina månatliga utgifter för att försöka minska utgifterna.

Vi listar 7 råd som kan hjälpa dig att få ut det mesta av årets semester.

Återsälj från vårstädningen

Många kanske redan har genomfört vårstädningen, men det är aldrig för sent att kolla igenom vilka produkter, möbler eller kläder som inte längre används men som fortfarande är i gott skick.

Tack vare appar och organisationer så som Blocket, Tradera, och Sellpy är det idag enkelt att sälja vidare sina ägodelar och samla pengar till semesterkassan. I en studie från 2021 uppskattade Blocket att ett standard-hushåll har oanvända prylar för 16 000 kronor som de enkelt kan sälja vidare.

ANNONS

Senaste nytt

Låna pengar direkt

ANNONS

Sommarsemestern är ett utmärkt tillfälle att se över sina lån. Äntligen kan man sätta sig i lugn och ro för att läsa det finstilta för nya eller existerande lån.

Kanske behöver man ta ett nytt mindre lån för att klara av semesterresan? Då kan man jämföra lån enkelt hos tjänster så som Likvidum, där man enkelt ser lånemöjligheter hos ett trettiotal olika långivare under endast en kreditupplysning.

Vare sig man ansöker om ett billån, bolån, eller privatlån bör man alltid noggrant analysera sina behov och återbetalningsmöjligheter. Att ingå i ett låneavtal utan eftertanke är en dålig investering, som lätt kan leda till större skulder.

Att jämföra lån är ett bra sätt att tänka igenom det framtida lånet, men man bör även fråga sig om man verkligen behöver ta ett lån från första början.

Måltidsplanera hemma

På sommaren är det extra lätt att göra spontanköp av mat. Samtidigt är detta säsongen då mat lättare och snabbare förfars till följd av värme. Där kan måltidsplanering spela en stor roll i att spara pengar och utnyttja inköpen till fullo.

Genom att laga mat hemma och planera flera olika måltider med samma färska ingredienser minimerar du risken att låta dina pengar bli dåliga i kylen och behöva slängas. Se även till att ställa in kylbehovsprodukter i kylen snabbt istället för att låta dem stå ute under sommarmånaderna.

Utnyttja kundkort

ANNONS

Ett annat smidigt sätt att spara pengar utan att behöva tänka på det är att använda mathandlarnas kundkort. Genom att gå med i kundklubbar hos aktörer så som COOP, Willys och ICA samlar man poäng genom att handla som sedan resulterar i rabatter.

Under sommaren, när man tenderar att köpa lyxigare och därmed dyrare mat, kan dessa kundkort resultera i ännu bättre rabatter som kan hjälpa till att sänka kostnaderna. Ofta går kundkorten att koppla till sina vanliga kreditkort, så att man slipper bära runt på flera handelskort samtidigt.

Se över streamingabonnemang

Med dagens teknik är det lättare än någonsin att streama film och serier online. Men med flera abonnemang i hushållet blir räkningen snabbt hög. Därför är det bra att redan innan semester bestämma sig för vilka abonnemang man vill ha kvar.

Ett tips är att ha ett abonnemang i taget, se ut allt ni vill se inom en eller ett par månader, och sedan byta. På så sätt får ni det breda utbudet, men med färre räkningar. Kanske vill ni helt enkelt skippa streamingen i år och fokusera på att bilda gemenskap och spela bordsspel och läsa böcker – det blir ännu billigare!

Resurser online

Det finns även möjlighet att använda hjälpmedel online för att bättre förstå och börja planera sin budget. Bland annat har Konsumentverket skapat ett häfte som heter ”Koll på pengarna 2023”, där hushåll får tips och råd om olika levnadskostnader och själva kan fylla i hur deras personliga budget ser ut, samt få information om vart man kan vända sig för rådgivning.

Börja planera för nästa semester nu

ANNONS

Det sista rådet är att börja planera för nästa års semester redan i år. Det behöver inte ske innan årets semester, men det kan vara bra att vara medveten om kostnaderna som görs under den stundande semestern för att kunna budgetera inför 2024.

Genom att börja planera så långt i förväg kan man redan nu sätta sparmål så att man slipper bli nervös inför semesterkassan under nästa vår. Dessutom ger det dig ett konkret mål att utvärdera årets semesterkostnader mot.

Läs mer: Historiskt: Sparandet urholkas för dyra räntor – och mat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS