100 miljoner. Det, eller mindre, är vad de allra flesta säger att de behöver för att leva drömlivet. Undantaget är amerikaner, som vill ha minst tio gånger så mycket, och helst mer.

ANNONS

10 miljoner dollar (drygt 100 miljoner kronor) eller mindre är vad folk behöver för att kunna leva livet precis som man vill ha det. Det framgår av en undersökning från universiteten i Bath, Bath Spa och Exeter.

100 miljoner räcker

Psykologerna Paul G. Bain och Renata Bongiorno konstaterar att människan inte alls är omättlig. Knappt 8 000 personer i 33 länder visar att idén om att folk aldrig får nog inte är riktigt sann – förutom i USA.

Frågan är hur mycket pengar som är nog om man vinner på till exempel lotto. En majoritet av dem som svarar säger sig kunna leva ”sitt absolut perfekta liv” om de får 10 miljoner dollar eller mindre.

Majoritet i USA vill ha mer

I Argentina, Indien och Ryssland säger 50 procent att de kan leva sitt bästa liv med 1 miljon dollar (knappt 10,7 miljoner kronor) eller mindre.

Undantaget är som sagt USA. Där säger majoriteten enligt Forbes att de behöver minst 100 miljoner dollar (10,6 miljarder kronor), helst mer. Hela 31,7 procent av amerikanarna säger att de helst vill ha mer än 100 miljarder dollar (1 000 miljarder kronor).

Mer hållbar ekonomi

De skillnader som forskarna ser är inte direkt knutna till de olika ländernas skillnader i ekonomisk utveckling. Yngre människor som bor i storstäder är de som vill ha mer, eller till och med obegränsade, summor. De sätter värde i makt, framgång och oberoende, och bor i länder med accepterade maktstrukturer, skriver forskarna.

Forskarna föreslår att deras fynd kan ändra synen på ekonomi, som ju som grundläggande princip har just att människor aldrig är nöjda och alltid vill ha mer. I så fall går det också att nå en mer hållbar ekonomi, eftersom majoriteten faktiskt är med på att begränsa tillväxt och rikedom.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Dollarmiljardär tipsar: Disciplin gör dig rik [Dagens PS]

Läs även: Kvinna upptäckte lottovinst på 27 miljoner bland spam-mejl [Dagens PS]