Enligt Business Insider har världens medier helt missat avgörande information kring mysteriet bakom Vladimir Putins två veckor långa frånvaro från rampljuset.

ANNONS

Den 16 mars, alltså samma dag som presidenten dök upp i igen i S:t Petersburg, ändrade ryska myndigheter klassificeringen av mordet på Boris Nemtsov från ”beställningsmord” till ”hatbrott”.

Detta är ännu obekräftade uppgifter men skulle det visa sig att Nemtsov mord inte längre kallas för beställningsjobb, så är det läge att verkligen börja undersöka vem som beställde mordet…

Spåren leder enligt tidningen från den tidigare gripne misstänkte Zaur Dadayev raka vägen till Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov

Kadyrov uppges vara ute efter en hög post i Kreml och istället låta sin kusin Adam Delimkhanov ersätta honom som president. Detta ska ha fått ryska säkerhetstjänsten FSB och mäktiga människor i Kreml att darra.

Teorin är att ryska säkerhetstjänsten FSB ville sätta dit Kadyrov för Nemtsov-mordet men att Putin till slut klev in och räddat tjetjenen.

ANNONS
ANNONS

”Putin var tvungen att välja. Antingen mata Kadyrov till FSB eller ge FSB till Kadyrov. Det är ett svårt om otrevligt beslut… men han gjorde det enda möjliga valet: Kadyrov”, skriver den politiska analytikern Leonid Volkov på Facebook, enligt BI. 

BILDEXTRA: Mannen till vänster i bild är rysk spion i Sverige (Dagens PS) »

Kadyrov har vid flera tillfällen anklagats för brutalitet och antidemokratiska metoder i sitt hemland En klar majoritet av alla mord, våldtäkter, fall av tortyr och kidnappningar i Tjetjenien begås enligt människorättsorganisationer av Kadyrovs armé.

Men att han nu utökat sina jaktmarker till den politiska eliten i Moskva skulle om det visar sig sant vara något nytt. Klart är att flera mystiska saker inträffade under de 10 dagar, 21 timmar och 20 sekunder som Vladimir Putin befann sig på okänd ort.

Kadyrov hyllade Dadayev på Twitter och postade på Instagram dels ett filmklipp av sig själv från ett besök på en skjutbana, dels ett öppet brev där han svär sin trohet till Putin. Ett öppet brev som vid en närmare granskning visar sig innehålla ett dolt budskap/hot.

Kontentan är denna, enligt Business Insider: Kadyrov ställer sig bakom Putin men det finns folk i tjetjenien som inte är lika Rysslandsvänliga. Om Ryssland ger sig på Kadyrov kan det sluta lite hur som helst.    

ANNONS
ANNONS

”Om Kadyrov de facto frilansade på området politiska mord i Moskva, och gick ostraffad därifrån, har han tagit Putin och hela det ryska ledarskapet som gisslan – och det kan ha varit exakt vad han planerat. En full utredning och arresteringar av medkonspiratörer riskerar att destabilisera Tjetjenien och leda till krig”, skriver den politiska analytikern Vladimir Frolov in The Moscow Times

Minst sagt hårresande, som sagt.

LÄS MER:  Putin just made a huge decision that may explain his strange disappearance (Business Insider) »