Dagens PS

Ingen pension: Nu arbetar de sig till döds

Efter att ha vigt sitt liv åt att göra Kina till världens största exportör, riskerar Kinas pensionärer nu en kraftigt försämrad levnadsstandard på ålderns höst.
Efter att ha vigt sitt liv åt att göra Kina till världens största exportör, riskerar Kinas pensionärer nu en kraftigt försämrad levnadsstandard på ålderns höst. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 13 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

De var generationen som byggde upp Kinas infrastruktur i slutet av förra århundradet. Nu lever de på existensminimum i landet som prioriterar industriell modernisering före pension och sociala reformer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det brukar sägas att hårt arbete betalar sig, men också att otack är världens lön.

Tittar vi på den äldre generationen i Kina ser det dessvärre inte bättre ut.

Efter att ha vigt sitt liv åt att göra Kina till världens största exportör, riskerar de nu en kraftigt försämrad levnadsstandard på ålderns höst.

Allt i en tid då landets ekonomi sviktar och den demografiska krisen är ett faktum. En situation som dock inte hindrar att landet fortsatt prioriterar industriella frågor före socialförsäkringssystemet, där man endast valt att göra små justeringar.

Läs även: Då kan Kina bli konjakens död. Dagens PS

Pension inte möjlig

För den lilla människan innebär det att pension inte är ett alternativ, varför många tvingas ta service- eller städjobb för att överleva.

Hit hör 67-årige Hu Dexi och hans fru, som flyttat till Peking för att arbeta som städare. Här tjänar de 4 000 yuan i månaden, motsvarande 552 dollar, alltså 6 000 kronor.

ANNONS

Detta då de inte kan återvända hem till sin by och belasta sina barn ekonomiskt. Ett alternativ som hade gett dem en månatlig pension på 123 yuan, motsvarande 17 dollar eller 185 kronor.

Läs mer: Därför sviker Kina företagen. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Tröskeln till fattigdom

Det är lägre än Världsbankens fattigdomströskel på 3,65 dollar om dagen, skriver Reuters.

Som tillägg till detta saknar äldre personer även tillgång till adekvat hälsovård. En verklighet som bekräftas av demografen Fuxian Yi, seniorforskare vid University of Wisconsin-Madison.

“De äldre i Kina kommer att leva ett långt och eländigt liv. Fler och fler migrantarbetare återvänder till landsbygden, och vissa tar lågavlönade jobb, vilket är ett desperat sätt för dem att rädda sig själva”, konstaterar han.

Läs även: Offer för klädjätten: Arbetar 75 timmar per vecka. Dagens PS

Brist på sociala tjänster

ANNONS

Skälet till det är att de sociala tjänsterna inte räcker till, varför ett liv i fattigdom och ohälsa blir den enda utvägen.

Det livsödet kan i sin tur härledas till att kommande generationer traditionellt har förväntats ta hand om de äldre.

En ekvation som alltså rimmar mycket illa med ettbarnspolitiken som mellan 1980 och 2015 hindrade kinesiska par från att få fler än ett barn.

Läs mer:

Kina: Demografisk kris när 300 miljoner slutar jobba. Dagens PS

Läs även:

Början på slutet: Då får alla samma efternamn i Japan. Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS