Dagens PS

Biometrisk data det nya guldet - på gott och ont

Biometrisk data det nya guldet
I denna krönika tar Emma Ridderstad med oss på en resa kring biometrisk data och VR. Hur den värdefulla datan kan hjälpa oss att utvecklas om den inte missbrukas. (Foto: TT)
Emma Ridderstad
Emma Ridderstad
Uppdaterad: 08 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

Det är ingen hemlighet att data är den moderna tidens guldgruva. Data skapar nya affärsmodeller, förbättrar effektiviteten, ökar kundnyttan och kan skapa ökad hållbarhet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Men i takt med att ny teknik utvecklas öppnar sig inte bara nya möjligheter utan också nya risker. När datorn flyttar från våra händer till våra ansikten växer också antalet datapunkter att mäta.

Enorm tillväxt av datapunkter

Biometriska data som fingeravtryck och ansiktsigenkänning används redan i dag för att säkert autentisera betalningar eller transaktioner.

Smarta klockor med biometriska sensorer används för att övervaka fysisk aktivitet och motivera användaren att nå sina hälsomål.

Läs mer av Emma Ridderstad:
90 procent av allt på nätet kan snart vara falskt. Dagens PS
Sverige på väg att förlora sin konkurrenskraft. Dagens PS

Apple har nyligen ansökt om ett patent för kommande hörlurar som föreslår användningen av elektriska sensorer för att mäta hjärnvågor och därmed kunna tolka användarens tankar eller reaktioner på olika stimuli.

ANNONS

Senaste nytt

Reaktioner loggas som datapunkter

I de nya VR och AR headseten som lanseras på marknaden kommer användarens ansiktsuttryck och ögonrörelser att kunna mätas och analyseras.

I en dystopisk framtid utan tillräckliga regleringar skulle det vara möjligt att snabbt tolka och analysera dessa känslor, även innan användaren själv är medveten om dem.

ANNONS

Övervakar hjärnaktivitet hos anställda

I Kina har företag redan börjat övervaka hjärnaktiviteten hos sina anställda. Genom att integrera trådlösa sensorer i arbetskläderna kan tekniken avläsa känslor som ilska, sorg eller ångest hos de anställda som enligt företagen själva lett till ökad effektivitet och vinster.

Men den här typen av datainsamling utgör ett betydande hot mot användarens integritet.

Europa reglerar användningen

I Europa har regleringar börjat träda i kraft som till exempel EU ACT som förbjuder biometrisk datainsamling, men det är komplext då samma regleringar inte gäller headsets och endast angår europeiska bolag.

När den här typen av data används på ett etiskt och transparent sätt har den har potential att revolutionera inlärningsprocessen och förbättra vården på flera sätt.

Biometrisk data förbättrar vården

Till exempel kan VR terapi för personer med ångest anpassas i realtid baserat på biometriska data för att maximera effektiviteten och komforten under sessionen.

Utmaningarna med datainsamlingar uppstår när de naturliga drivkrafterna för företag att samla in data kolliderar med kraven på integritet och användarskydd.

ANNONS

Det krävs en noggrann reglering och tillsyn för att säkerställa att datainsamlingen sker ansvarsfullt och framför allt etiskt, så att användaren skyddas mot övervakning eller missbruk av personlig information.

Läs mer:

Så används AI och VR för att förutse beteenden. Fortune
Biometrisk data och integritet. Comparitech

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Emma Ridderstad
Emma Ridderstad

Krönikör inom tech med fokus på den 4e industriella revolutionen och hur det påverkar vårt samhälle.

Emma Ridderstad
Emma Ridderstad

Krönikör inom tech med fokus på den 4e industriella revolutionen och hur det påverkar vårt samhälle.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]