Dagens PS

Styrränta vs bolåneränta – så ska du tänka

Under onsdagen sänkte Riksbanken räntan. Men var lämnar det din privatekonomi?
Under onsdagen sänkte Riksbanken räntan. Men var lämnar det din privatekonomi? (Foto: Leif R Jansson/ TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 08 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

Under onsdagen kom beskedet. Riksbanken sänker räntan till 3,75 procent. Men hur påverkar det dig och ditt bolån? Här låter vi Hampus Brodén, vd och medgrundare till bolånetjänsten Stabelo, reda ut begreppen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så kom den.

Den första räntesänkningen sedan februari 2016. Det innebär att räntan nu sänks med 0,25 procentenheter till 3,75 procent.

Ett väntat besked enligt många, även om den svaga kronans vara och icke vara givit upphov till viss osäkerhet.

Lätt att dras iväg

Nu verkar det dock som att Riksbanken står fast vid sin tidigare räntebana, som innebär tre sänkningar i år, där den första nu levererats.

Det konstaterar Hampus Brodén, vd och medgrundare till den digitala bolånetjänsten Stabelo.

Så vilka, om några effekter, tror han att det kommer att få på bostadsmarknaden?

“Min känsla är att hushållen fäster väldigt stor vikt vid vart de tror att räntemarknaden är på väg. Det är lätt att tro att den lite överraskande styrka som bostadsmarknaden har visat i april är drivet av att hushållen nu börjar anta att vi har passerat toppen i bolåneräntor”, säger han.

Vad vågar vi hoppas på framöver?

ANNONS

“Jag tror vi vågar hoppas på att räntorna fortsätter ner, och att bostadspriserna har börjat stabiliseras nu. Thedéen är dock väldigt tydlig med att Riksbanken förväntar sig att vidare räntesänkningar kommer under andra halvåret 2024, så alltså inte vid nästa räntebesked i juni.”

Det är lätt att tro att vi passerat toppen i bolåneräntor om vi fäster för stor vikt vid räntemarknaden, menar Hampus Brodén.
Det är lätt att tro att vi passerat toppen i bolåneräntor om vi fäster för stor vikt vid räntemarknaden, menar Hampus Brodén. (Foto: Stabelo)
ANNONS

Senaste nytt

Håll koll på kronan

Det har talats en tid om ljuset i tunneln och att det vänder nu, hur ser du på det?

“Det man ska vara lite vaken på är att Riksbanken har skapat en massa billig inlåning för banksektorn i och med kvantitativa lättnader, och att den inlåningen kommer att försvinna över tid i takt med att Riksbanken avvecklar sina obligationsköpsprogram. Det i kombination med att bankernas bostadsobligationer från åren med kvantitativa lättnader ersätts med bostadsobligationer som emitteras på mer normala (högre och därmed dyrare) kreditspreadar gör att bankernas finansieringskostnader inte kommer falla i samma takt som styrräntan.”

Att som hushåll räkna iskallt med att bolåneräntorna ska falla i samma takt som Riksbankens styrränta kan därmed vara lite vanskligt, enligt Brodén.

Vi bör även fortsätt hålla ett stadigt öga på kronan.

“Om den fortsätter att försvagas så finns risk att den skapar ny inflation som gör att Riksbanken tvingas pausa sina sänkningar”, säger han.

ANNONS

Läs mer:

Experten: Så ofta ska du förhandla om bolåneräntan. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS