Nu dissar Volvo lädret i sina bilar, redan nu är nya C40 helt läderfri. Däremot är den full av återvunna plastflaskor.

ANNONS

När den nya C40 kommer till hösten är den stora nyheten att Volvo dissar lädret i bilen och hoppar på vegantrenden. Det går inte ens att få läder som tillval på klädsel, ratt eller växelspaksdamask. Fler kunder eftersöker läderfritt.

– Vi upplever att konsumenter i allt högre utsträckning vill ha läderfria alternativ på grund av oro för djurens välbefinnande, säger Stuart Templar, chef för hållbarhetsfrågor på Volvo, och fortsätter:

– Vi vill erbjuda våra kunder ett alternativ till läder, även om det läder som Volvo använder i dag är inköpt på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.

Fasas ut

Djurhudarna kommer att fasas ut i samtliga av Volvos modeller, något som många biltillverkare anammat.

– Läder är ett material med många fördelar så vi kommer sannolikt att se det i bilar under lång tid framöver. Samtidigt blir läderfria interiörer allt vanligare inom bilindustrin och på Volvo har vi för avsikt att gradvis fasa ut läder ur våra bilar, säger Templar.

Trots att Volvo endast använder hudar som kommer från köttindustrin och att man garanterar att djuren behandlats väl finns det problem med materialet.

– Ur ett globalt perspektiv finns det utmaningar relaterade till jordbruksmetoder, avskogning, liksom risker förknippade med behandlingen av djur inom läderproduktionen, säger Templar.

Vegansk trend

Det går också en trend i att biltillverkarna ”gör en grej” av att det inte finns vare sig läder eller andra djurprodukter i bilen. De säljer till och med på att produkten är ”vegansk”.

ANNONS
ANNONS

Så långt har inte Volvo kommit än, de använder ull i de textila detaljerna i C40-modellerna.

Ratt i plast

Det läderlika materialet i stolarna kallas ”Microtech Vinyl” och består av återvunna PET-flaskor. Även dekorpaneler, golvmattor, innertak och takstolpar är tillverkade av återvunnen plast och ratten är gjord av PVC.

Läs mer: Konkursade Fisker tillbaka – rivstartar med ny suv