Biltillverkaren Fisker är tillbaka efter konkursen och lanserar nu en suv som kan bli en riktig bomb när det gäller priset.

ANNONS

Fisker lanserade sin första elbil redan innan Tesla kom ut med sin Model S. 1 600 bilar med namnet Karma han levereras innan strulet startade för den danske elbilsivraren Henrik Fisker.

Enligt uppgifter ska den nya suv-modellen Ocean släppas till ett riktigt lågt pris. I Tyskland ska bilen kosta så lite som 32 000 Euro, ungefär 323 000 kronor. Med ett liknande pris i Sverige skulle Ocean endast kosta ungefär 250 000 kronor efter att premien för elbilar dragits av.

Ocean byggs i Österrike
Ocean kommer att byggas i Österrike. Modellen ska bli Fiskers revansch och stora återkomst som bilmärke. (Foto: Fisker)

Byggs i Österrike

Biltillverkaren har skrivit ett avtal med Magna Steyr i Österrike om att bygga det som ska bli Fiskers comeback och revansch på elbilsmarknaden. Nästa år startar tillverkningen av den danska suven.

Det finns obekräftade uppgifter på att Fiskers nya suv ska byggas på samma plattform som Volkswagen iD.4, eller MEB-plattformen som beteckningen heter. Det är inget som Volkswagen inte kommenterat än.

Frisker Ocean
Ocean har en räckvidd på 480 kilometer per laddning och värstingen kommer att göra 0-100 på 2,9 sekunder. (Foto: Fisker)

Vegansk klädsel

Ocean blir 464 centimeter lång, 193 centimeter bred och 162 centimeter hög. De två elmotorerna kommer att driva på bilen med sammanlagt 306 hästkrafter, suven kommer att ha fyrhjulsdrift. På taket sitter det solceller som kan bidra med 1 600 kilometer körning per år.

Klädseln ska vara helt vegansk, enligt tillverkaren. Dessutom är Ocean utrustad med ett system som går under namnet California Mode. Med det går det att hissa ner samtliga sidorutor med endast ett knapptryck.

Frisker med solceller
Ocean är utrustad med solceller på taket, något som kan ge bilen extra laddning dryga 15 extra mil per år. (Foto: Fisker)

Nytt kapital

Fisker har tagit in nytt kapital genom ett så kallat Special Purpose Acquisition Company, Spac, Spartan Energy Acquisition Corp. Det nya bolaget är värderat till 2,9 miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS
Ocean i stadstrafik
Även om modellen anspelar på havet (Ocean) kommer den som kör den att trivas bra även i stadstrafik. (Foto Fisker)

En värstingmodell

Det kommer också en värstingmodell, Ocean Force-E, med massor av extra lullull. Den kommer att vara utrustad med eluttag för att kunna ladda eller driva elverktyg, eller varför inte andra elbilar!

Värstingmodellen Ocean Force-E
Ocean Force-E är som gjord för att köra i terrängen, en bredare hjulbas samt större och grövre däck. (Foto: Fisker)

Läs mer: Fler motorartiklar på [Dagens PS]