En tysk lantbrukare har stämt biljätten Volkswagen, VW, för att ha bidragit till klimatförändringar som skadar hans hälsa och affärer. I fredags ägde en första domstolsförhandling rum.

ANNONS

Tidningen Vi Bilägare berättar med hänvisning till tyska medier att Volkswagen fått en stämning på halsen från en inhemsk lantbrukare, som anser att företaget tveklöst är en klimatbov som orsakat skador på hans grödor och djur.

I fredags var stämningen uppe för en första förhandling i Tyskland.

Bonden har Greenpeace i ryggen

Lantbrukaren hävdar att VW:s utsläpp utgör hinder för hans rätt till ”egendom, hälsa och frihet”. Han har starkt stöd i ryggen från miljöorganisationen Greenpeace och rätten ska nu avgöra om den tyska biljätten kan ställas till svars för att bidra till extremväder som orsakar skador på lantbruket.

Den tyska bonden måste nu leda saken i bevis medan VW slår tillbaka mot anklagelserna.

Via sin advokat säger lantbrukaren att Volkswagen självfallet är delvis ansvarigt för klimatkrisen genom sina ”gigantiska koldioxidutsläpp”.

VW är bara en av flera biltillverkare som på senare år anklagats för att bidra till klimatkrisen och därigenom har dragits inför domstol, uppger Vi Bilägare.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nya miljardböter hotar VW efter dieselgate [Dagens PS]

Läs även: Svenska VW-ägare ersätts inte för utsläppsfusket [Dagens PS]